|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bilo je nekoč na deželi ...

Helena Primic, 24.5.2021
S pomočjo knjige Bilo je nekoč na deželi smo preverili, kaj bi od življenja naših babic in dedkov vendarle lahko uporabili tudi v sodobnem družinskem življenju in se tako bolj pristno povezali tako s tradicijo kot naravnim življenjem.

image
V starih časih so otroci večino igrač našli kar v naravi - palice, kamne, kose lesa, storže, liste ... Ste skupaj z otrokom že izdelali vrbovo piščalko? (Foto: Freepik)
/11


"Mami, ali včasih res ni bilo telefonov in televizije?" ali "Oči, s čim so se pa vozili v starih časih, ko še ni bilo avtomobilov?", so le nekatera od vprašanja otrok, ki radi poslušajo zgodbe o življenju njihovih babic in dedkov, prababic in pradedkov.

Mi, starši, se morda še spomnimo življenja brez mobilnih telefonov, toda naši otroci tega spomina več nimajo. Se jim zdi sodobno življenje, ki je močno drugačno od tistega pred 50 leti, nekaj povsem običajnega.

Zato je pomembno, da skupaj z otroki obujamo spomine na stare čase in raziskujemo, kaj bi pa od življenja nekoč vendarle lahko uporabili tudi v sodobnem družinskem življenju ter se tako bolj pristno povezali tako s tradicijo kot naravnim življenjem. 


Bilo je nekoč na deželi

 

Živa voda iz izvira

Kot bodo otroci lahko prebrali v kartonki Bilo je nekoč na deželi, ki je izšla pri Mladinski knjigi, v starih časih v prababičini vasi ni bilo vodovoda.

Po vodo za kuhanje in umivanje je bilo treba iti po strmem bregu in po stezi do naravnega izvira. Pozimi so morali celo narediti luknjo v led. Odrasli so vodo nosili v velikih lesenih nahrbtnikih oziroma 'brentah', otroci pa v kovinskih kanglicah.

Tudi danes vse več ljudi za pitje in kuhanje raje kot vodo iz vodovodne napeljave izbere živo vodo iz izvira, po katero danes gredo približno enkrat na teden kar z avtomobilom in velikimi steklenicami. 

Namig: Skupaj z otrokom preverita, kje v vaši bližini je najbližji izvir vode s kakovostno in preverjeno vodo ter naredita načrt, kako bi vaša družina lahko po novem pila le živo izvirsko vodo.

 

PREBERITE TUDI: 5 idej za igre brez igrač 

 

Igra v naravi z igračami, ki jih je "izdelala" narava

V starih časih so morali otroci na deželi pasti živino. Tako so se igrali kar na paši, pri čemer so večino igrač našli kar v naravi - palice, kamne, kose lesa, storže, liste ...

Iz kosov lesa so rezljali pajacke, krave in voličke, sami pa so si izdelali tudi piščalke iz vrbovih šib, na katere so zaigrali tudi med pašo. Če je bil v bližini potok, so si izdelali vodni mlinček, sicer so pa jim starši pomagali, da so si iz starih cunj izdelali žogo (ki je rada letela po svoje) in punčke iz blaga.

V kartonki Bilo je nekoč na deželi pa preverite, kaj se je zgodilo, če je kateremu od nepazljivih pastirčkov, ki je med igro pozabil na krave, kakšna ušla na njive.

Sodobni otroci imajo na voljo cele trgovine večinoma plastičnih igrač, pa se vendarle pogosteje dolgočasijo in imajo manj domišljije kot otroci nekoč. Zato je vsekakor več kot smiselno obujati stare otroške igre in preproste igrače iz narave, ki nikoli ne pridejo iz mode.

Namig: Skupaj z otrokom izdelajta piščalko iz vrbovih šib. Za večino staršev je to kar težka naloga, toda splača se pobrskati po knjigah, na spletu ali pri starem nonotu, kateri so tisti triki za lepši zvok vrbove piščali.

 

PREBERITE TUDI: Permakulture se lahko greste tudi na balkonu

 

Naučimo se sami pridelati vso hrano za družino kot nekoč

V starih časih so skoraj vso hrano za družino sami pridelali na vrtovih in njivah. Po dvorišču so se sprehajale kokoške in nesle jajca, na travniku se je pasla krava Liska in z družino podelila nekaj svojega mleka za telička, v sadovnjaku so pobirali jabolka, hruške in slive, v vinogradu pa je zorelo grozdje.

V tistih časih so v trgovini kupovali samo sol, sladkor in petrolej za svetilko. Pa včasih še kakšen kos blaga, da so mame, tete in babice lahko zašile novo oblačilo, ki je bilo takrat zelo dragoceno.

Ali smo sodobne družine sposobne preživeti brez trgovin? V resnici ne rabimo velikanske kmetije, da bi nahranili družino. Le nekaj zemlje, volje za delo in pripravljenosti za učenje.

Namig: Če vaša družina še nima vrta, skupaj z otrokom naredita načrt za družinski vrt. Pa četudi je na balkonu ali zemljišče za vrt najamete. Otroku obvezno dajte svoj kotiček za njegov mini vrt, kjer bo lahko na lastne oči opazoval, kako iz semena zraste rastlina in pristane na njegovem krožniku. Zagotovo se bo tudi otrok strinjal, da je domača solata najboljša solata na svetu!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
14
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
7
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
5
6. Križnikov pravljični festival
Za otroke bo zanimovo v petek, 9. junija 2017, na Vranskem, v soboto, 10. junija 2017, pa v Motniku, kjer se bo odvijal ...
5



Beremo: Gospa s klobukom
photo
Pri Mladinski knjigi je izšla pustolovska otroška knjiga Gospa s klobukom, ki bo všeč vsem otrokom in staršem, ki imajo ...
Kako (z)graditi planet brez odpadkov?
Knjigo Planet brez odpadkov, ki je izšla pri Mladinski knjigi, bi morala prebrati vsaka družina, ki želi svojim otrokom ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?