|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Hrana za možgane

Helena Mlakar, 26.7.2011
Starši se ukvarjamo z večnim vprašanjem, kako otroku ponuditi čim bolj zdravo hrano. Kaj storiti, da bo otrok raje jedel zdravo hrano in manj nezdrave?

image
/11


Strokovnjaki zelo glasno in odločno opozarjajo, da nehajmo polnit želodec in začnimo hranit možgane. Torej so priporočila hranjenja postala drugačna, zahtevnejša, boljša, pametnejša. Treba je znati tudi hrano načrtovati, kupovati prava živila in iz njih pravilno skuhati. Mnogi starši se vsega tega zavedajo in se po svojih močeh trudijo. Včasih uspejo otroke prepričati z bolj zdravim načinom hranjenja, včasih pa tudi ne, meni otroška kuharica in avtorica kuharskih knjig za družine Emilija Pavlič.

»Marsikdaj in marsikje opažam, da pri pripravi jedi in njihovi postrežbi odrasli otrok ne razumejo. Ponudijo - beri posiljujejo jim na veliko narezane kose - kos namesto koščke kruha, v velikih skodelicah, na velikih, prevelikih krožnikih, zakaj zabeljeno solato, preveč mastno, preveč začinjeno, preveč zapečeno, preveč … To je otrokom čudno, včasih grdo, pa čeprav je morda okusno pripravljeno. Otroci imajo majhna usta, zakaj odrasli tega ne opazijo? Imajo majne oči, majhne roke, majhen srček. Oni pričakujejo, da bo v obroku malo, da bo jed kot majhna ali malo večja igrača. Oni pričakujejo majhen krožnik, majhen kozarček, majhne vilice, nož, solato nenarejeno lahko v majhnem papirčku. Majhen zrezek ali več manjših, majhno ribico, majhen rogljič ali žemljico, majhno jabolko ali drug sadež,« pravi Emilija Pavlič.

 

Emilijin trik

Emilija nam je zaupala trik, ki, po njenih besedah res deluje. Majhna skodelica ni samo za kavo ali čaj, vanjo pripravite otroku juho, mineštro, mlečno kašo. Otrok bo veliko raje pojedel obrok iz majhne skodelice in se ne bo prestrašil velikosti.

»Ko sta bila otroka manjša, sem jima dala veliko jedi v skodelico z dvema ročajema, zraven pa majhno žličko. Vse, kar je bilo tako ponujeno je šlo v slast, ker je bilo prilagojeno njuni starosti, bila sta le eno leto razlike. Če sem zraven priložila še eno jagodo, ko je bil njihov čas, je bilo veselje in apetit še večji. Sveže sadje polepša obrok in poveča njegovo kvaliteto,« priporoča Emilija.

Otroška kuharica meni, da bo šla zdrava hrana otrokom veliko bolj v slast, če bodo pri njeni pripravi sodelovali tudi sami. Tudi otroci naj gredo s starši v nabavo, izberejo naj živila, sadeže, ki jih bodo kasneje skupaj pripravili za zdrav obrok.

»Vzgoja otrok je najtežji poklic pravijo, vendar se splača potruditi. Kuharskih tečajev, prilagojenih otrokom je bolj malo. Zato so domače kuhinje najboljša kuharska delavnica, starši pa najboljši učitelji.«

 

Hrana za možgane

Prva prava in najvažnejša hrana so stročnice: fižol, leča, grah, čičerika, soja. Brez fižola, graha ali leče ali čičerike ni nobene garancije, da bodo odporni proti boleznim in da se bodo lažje in bolje učili. Poleti jemo sveži fižol v stročju ali v zrnju, jeseni, pozimi in spomladi pa suhe, namočene v hladilniku in dobro skuhane in potlačene z vilicami ali z lesenim betom, ne s paličnim mešalnikom. Ta aparat spremeni okus in prinese v stročnice vetrove. Seveda je treba dati otrokom malo stročnic. Ena žlica stročnic na dan je po mojih izkušnjah za otroke dovolj. Velika porcija je za velike ljudi, smo rekli že na začetku, meni Pavličeva.

Zelo koristna hrana za otroke so tudi močnate jedi iz žitaric, skuhane v domačem loncu. Prosena ali ajdova kaša, ovseni ali ječmenovi kosmiči, polenta in močniki.

Orehi, lešniki in mandeljni vsak dan po malem so druga najboljša hrana za možgančke, tudi za ata in mamo. Suho sadje, sveže in kuhane solate in za žejo voda. Samo voda iz pipe je tista tekočina, ki opere lenobo, razvajenost, žalost, ... in takoj zbistri možgančke. Res je, poskusite, deluje sto odstotno.

 

Skoparite s sladkim

Sladkarije in slaščice vseh vrst poleti črtajmo iz vsakodnevne prehrane. Izjema naj bo sobota ali nedelja. Sladko zamenjajmo s svežim sadjem. Doma pripravljene sladice so lahko tu in tam, saj so brez konzervansov za daljšo obstojnost. Slaščice in druga hrana za otroke, če že so, naj bodo preproste, brez alkohola in čokolade. Oboje je poživilo, namenjeno le odraslim ljudem, ne otrokom. Iz barvitega svežega sadja otroci dobijo zaščitne snovi in vitamine, ne iz sladoleda ali pečenih tortic in drugih neumnosti. Kdo otrokom kupi, kar zanje ni zdravo, kar je zanje škodljivo? Sami ne, saj nimajo ne plače ne pokojnine. Kar je za obrok se poje in pika, samo prilagojeno naj bo otrokom, ne odraslim, pa bodo pojedli. Za večjo ali nikakršno odpornost otrok smo odgovorni izključno mi odrasli. S odgovorno in spoštljivo vzgojo se vse doseže, tudi če smo otroke že razvadili. Otrok se ne smemo bati, saj s tem razvajenost še povečujemo. Razvajenost pa prej ali slej pripelje v bolezen. Žal marsikdaj tudi zaradi nepoznavanja priprave hrane za otroke in mladino. Starši in kuharice v ustanovah. Prilagodite jedi otrokom, ne sebi, je zaključila Emilija Pavlič.

 

 

Emilija Pavlič, otroška kuharica v pokoju in avtorica in samozaložnica knjig Za otroke kuhajmo zdravo in Mamica, nauči me kuhati.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Danes so na jedilniku šparglji
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
5
4 preprosti recepti za zdrav domač sladoled
Sladoled obožujemo odrasli, nad njim pa so še posebej navdušeni naši malčki. Poiskali smo nekaj zdravih različic prepros...
5
Kubanska govedina
V tej jedi se rahlo pekoče kubanske začimbe prepletajo z mehko govedino. Tradicionalno se zraven poda riž.
4
Idealen obrok za veliko železa v nosečnosti
Železo je nujno potrebno in ga je ob primanjkljaju v nosečnosti potrebno dodajati. Pri povečanju zaloge železa si lahko ...
4



Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...
Pita iz starega kruha s koprivami in sirom
Tudi vaš otrok ne mara zelenjave in ničesar, kar je zeleno? Morda ga uspete ukaniti s tem receptom!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?