|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako deluje kraniasakralna terapija?

Helena Primic, 4.6.2023
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi mamic in dojenčkov, uporabimo pa jo lahko tudi za vzpostavitev sinhronosti v družinski biodinamiki.

image
KST je holistična metoda, ki telo obravnava kot celoto. Prav zato jo lahko varno izvajamo pri vseh, ki si želijo izboljšati psihofizično stanje, tudi pri nosečnicah in dojenčkih. (Foto: Freepik) (Freepik.com)
/11


Ste tudi vi že slišali od prijateljic, kako so zadovoljne z učinki kraniasakralne terapije (pri sebi ali/in otroku), toda ne veste točno, kaj to sploh je?

Vse o tem, kar morate vedeti o kraniasakralni terapiji (KST), ki je primerna tako za nosečnice in doječe mame kot dojenčke in otroke, smo se pogovarjali s kraniasakralno terapevtko Katjo Plešnik, vodjo centra Kaplja.

 

Že na prvi terapiji do vzroka težav

Plešnikova je moč KST najprej preizkusila na sebi, preden se je odločila, da postane kraniasakralna terapevtka.

"Res je. Za KST sem sicer slišala že v študijskih letih, vendar sem takrat prisegala na fizioterapijo in javno zdravstvo. Ko sem pred osmimi leti v četrtem mesecu nosečnosti splavila, pa se je zame začelo novo poglavje v življenju. Žalost, samoobsojanje, depresija, izčrpanost in kronična vnetja rodil so me vodila od specialista do specialista, ki so mi predpisovali antibiotike ter me poskušali potolažiti z besedami, da splav pa res ni nič tako groznega, saj se to dogaja vsem ženskam.

Kmalu je začela bolehati tudi moja hči - za kroničnimi vnetji ušes. Tako sva skupaj šli skozi peklenske noči joka in nošenja po rokah, obe na antibiotikih več kot tri mesece zapored.

Bila sem prisiljena nekaj spremeniti in zdravje končno vzeti v svoje roke. Na poti do zdravja sem našla KST in že prva terapija pri Milanu Vidmarju mi je razkrila vzrok težav z mojimi rodili. Terapevt mi je pokazal le eno samo vajo, ki je bila učinkovitejša od vseh ostalih vaj, ki sem jih do takrat izvajala. Seveda sem na KST pripeljala tudi hči in si zadala, da si vsak mesec privoščiva eno terapijo. Ko sem na lastni koži in zdravju hčerke prisostvovala učinkom KST, sem se odločila, da tudi jaz postanem kraniasakralna terapevtka, da bom lahko sama pomagala sebi in hčerki. In tako je moje delo sčasoma zraslo v center Kaplja, kjer lahko s kraniaskralno terapijo pomagam tudi drugim," nam je svojo zgodbo srečanja s KST zaupala Plešnikova.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Odkrito o splavu

 

Kako deluje kraniasakralna terapija?

Kot nam je pojasnila sogovornica, naziv kraniasakralna terapija izvira iz latinskih besed kranium (lobanja) in sacrum (križnica). V prostoru, ki ga tvori sklop križnice, vretenc in lobanjskih kosti, se namreč nahaja centralni živčni sistem, ki v povprečju porabi 80 odstotkov zaužitih hranil. Prav zato je zelo pomembno, v kakšen stanju je ta kraniasakralni sistem - kako je mobilen in kako je prehranjen, saj to posledično vpliva tudi na prehranjenost centralnega živčnega sistema.

"Prehrana centralnega kraniasakralnega sistema telesa je odvisna predvsem od mobilnosti tako križnice in vretenc, kot tudi lobanjskih kosti. Križnica, vretenca in lobanjske kosti so namreč med seboj povezane s sklepi, ki omogočajo nežno verižno gibanje oziroma tako imenovan utrip celotnega sistema, ki omogoča pretok likvorja (možganske tekočine, ki oskrbuje centralni sistem s potrebnimi hranili in odvaja odpadni material) skozi centralni živčni sistem.

In prav ta utrip sistema je pri vsakem posamezniku edinstven. Dobra novica pa je, da lahko nanj s pomočjo biodinamične kraniosakralne terapije tudi vplivamo. Tako, da s subtilnimi prijemi stimuliramo mobilnost sklepov na tistih predelih, kjer je gibljivost manjša. Tako da na neinvaziven način sprostimo pritiske, do katerih je prišlo med porodom, pri udarcih v glavo ali drugih travmatičnih izkušnjah," pojasnjuje Plešnikova. 

Posledica kraniasakralne sprostitve prostora med posameznimi sklepi omogoči večjo gibljivost, večja gibljivost močnejši utrip kraniosakralnega sistema, močnejši utrip pa učinkovitejšo prehrano centralnega živčnega sistema.


Kraniasakralna terapija

Plešnikova kraniasakralno terapijo pri otrocih dela tako,
da so v naročju (kjer po navadi zaspijo) ali med igro. (FOTO: Osebni arhiv Kaplja)

 

Od priprav na nosečnost do pomoči po porodu

Sogovornico smo tudi povprašali, katere so tiste težave, pri katerih se KST najbolj obnese in jo torej najbolj priporoča?

"Tehnika KST se obnese pri vsakomer, ki želi v svoje življenje vnesti več sinhronosti, energije, mobilnosti in zmogljivosti. Odlična je za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi mamic in dojenčkov, uporabimo pa jo lahko tudi za vzpostavitev sinhronosti v družinski biodinamiki," odgovarja Plešnikova, ki se vsak dan srečuje predvsem z naslednjimi težavami: 

- nosečniške težave, kot so bolečine v križu in sramni kosti, zabuhlost ...

- težave z dojenjem in pristavljanjem

- kolike pri dojenčku

- težave pri gibalnem razvoju dojenčka

- kronični glavoboli in tinitus

- hernija in obraba kolkov

- težave s karpalnim sistemom

- škripanje z zobmi

- astma

- težave s koncentracijo, anksioznost in depresija 

 

PREBERITE TUDI: Najpogostejše težave dojenčkov - Nasvet zeliščarke

 

Kraniasakralna terapija je holistična metoda

Zanimalo nas je seveda tudi, koliko terapij je potrebno v povprečju, da se znebimo katere od težav, pri katerih je KST najbolj učinkovita. 

"Število in pogostost terapij se določa v skladu s potrebami in cilji, ki si jih vsak posameznik določa sam glede na lastne potrebe in težave. Pri čemer ne smemo pozabiti, da je KST holistična metoda, ki telo obravnava kot celoto. Prav zato jo lahko varno izvajamo pri vseh, ki si želijo izboljšati psihofizično stanje, tudi pri dojenčkih," je prepričana Plešnikova. 

Kako pa vendarle prepoznati dobrega kraniasakralnega terapevta? "Sama sem prepričana, da dober kraniasakralen terapevt ve, da je telo celota, ki je pri vsakem posamezniku nekoliko drugačna, zato ni nekega univerzalnega protokola, ki bi veljal in vsem pomagal na enak način. Dober terapevt si bo torej upal narediti lastno kompilacijo med naučenim znanjem, izkušnjami in intuitivno presojo ter pri tem ne bo dopuščal egu, da ga prevzame," odgovarja sogovornica. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Kdo je odgovoren za zdravje mojih otrok?

 

Otroci sledijo staršem tudi, ko gre za zdravje 

Živimo v času, ko imajo otroci vse več različnih terapij, več kot kdajkoli poprej. Ali res živimo v tako zelo neprimernem svetu in so otroci dejansko vse bolj bolni?

"Starši se premalo zavedajo, da so otroci le njihova kopija oziroma zrcalo. Da so težave, ki se pojavljajo pri otrocih, največkrat projekcija tega, kakšen odnos ima starš do samega sebe kot celote, do lastnega telesa, čustev in duševnega stanja.

Iz lastnih izkušenj lahko povem, da otroku, ki ima težave, najbolj pomagamo tako, če najprej sebe peljemo na terapijo ter sebe postavimo v boljše fizično, psihično in duševno stanje. Otrok je namreč naše zrcalo tudi, ko gre za zdravje. Zato nam v trenutku, ko se naučimo prevzeti odgovornost zase in svoje zdravje, tudi otrok sledi," starše k skrbi zase opogumlja Plešnikova.

 

 

Resnična zgodba: Ko fiziološka in aspirator naredita več škode kot koristi

Ena izmed naših najuspešnejših izkušenj s KST se je zgodila, ko je bila hčerka pri desetih mesecih zares zelo prehlajena. Iz nosa ji je teklo v takšnih količinah, da niti aspirator, priklopljen na sesalec, smrklju ni bil kos. Da bi ji olajšala dihanje, sem ji nosek izpirala s fiziološko in redno aspirirala. Po petih dneh ponavljanja istih postopkov je hči začela kimati z glavo. Najprej sem mislila, da je to pač nov gib, ki ga je usvojila. Toda, ko sem opazila, da se kimanje glave dogaja vse bolj nenadzorovano in mi ga je omenil tudi njen tri leta starejši bratec, me je resno zaskrbelo.

V mislih sem že načrtovala obiska pediatra, ki naju bo najverjetneje napotil k nevrologu, pa bivanje na pediatrični in vsa testiranja, pa možne diagnoze ... Vse bolj me je stiskalo v prsih in od strahu se več nisem bila sposobna normalno odzivati na otroka.

In takrat sem se spomnila na Kapljo. Tudi mož, ki je bil ravno na službeni poti, se je strinjal z mano, da pred obiskom pediatra poskusimo s KST. Na terapijo gremo še isti popoldan. Katja vzame našo punčko v roke, jaz pa nervozno opazujem. Po polurni terapiji, med katero so Katjini čudežni prsti počivali na predelu sinusov, zaslišim: "Evo, pa je spustilo." Kaj, kaj je spustilo?! Katja mi razloži, da je imela hči zaradi močnega prehlada zamašeno evstahijevo cev, fiziološka raztopina in aspiriranje, ki sta sicer pomagala odstraniti odvečno sluz, pa sta izsušila sluznico in posledično vplivala na še večjo proizvodnjo sluzi. Nasvet za domov: Nič več fiziološke in aspiriranja, naj samo teče ven. In še dodatno opozorilo: hči bo še štiri dni imela težave z ravnotežjem, potem se bo zadeva umirila.

Uf, veliki kamen se mi je odvalil od srca, v prsih pa sem čutila srečo. Štiri dni smo našo malčico čuvali, ker je bila zares totalno vržena iz ravnotežja - ves čas je padala in se spotikala. Ampak to je bilo pa tudi vse. Peti dan smo imeli nazaj našo malo, skodrano trmico, ki ni prav nič več kimala. Nič pediatrinje, nič nevrološke, samo čudežne roke naše zlate Katje. Še danes, slabo leto po tej zgodbi, mi tečejo solze sreče.

Zadovoljna mamica


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
11
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
7
5 nasvetov proti zgagi v nosečnosti
Pekoča zgaga v nosečnosti je posledica hormonskih sprememb, vse večjega dojenčka v maternici, ki pritiska na želodec in ...
7
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5



Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...
Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?