|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Lažna paradižnikova omaka

Helena Primic, 26.10.2020
Paradižnik je razhudnik in tudi pogost alergen, zato preverite recept za tole lažno paradižnikovo omako, ki jo priporoča avtor uspešnice Paleorecept - Robb Wolf.

image
Znanstveno je potrjeno, da rdeča pesa ugodno vpliva na kri. (Foto: Arhiv)
/11


V odličnem priročniku Navezani na hrano Robba Wolf, v katerem avtor razlaga, kako razvezati apetit, izgubiti odvečne kilograme in ostati zdrav, smo si izposodili odličen recept za "lažno" paradižnikovo omako.

Tale slastna omaka je namreč brez enega samega koščka paradižnika!

Kar pride prav še posebej tistim, ki ste se odločili iz svojega jedilnika izločiti vse razhudnike ali vam paradižnik kot zelo pogost alergen povzroča težave.

 

PREBERITE TUDI: Vegi burger

 

Za 5 do 6 lončkov omake potrebujete:

- 1 veliko peso
- 1 srednje veliko masleno bučo
- 1 velik por
- 2 lončka jušne osnove (Tukaj preverite, kako narediti zelenjavno jušno osnovo!)
- 1/2 lončka olivnega olja
- 1/4 lončka jabolčnega kisa
- 1 jedilno žlico dišečega kisa
- 2 jedilni žlici sveže bazilike
- 1 čajna žlička morske soli
- 2 čajni žlički česna v prahu
- 1 čajna žlička posušenega origana
- 1/2 čajne žličke posušenega rožmarina
- 1/2 čajne žličke posušenega žajblja
- 1/4 čajne žličke posušenega timijana

 

PREBERITE TUDI: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

 

Priprava:

1) Najprej peso olupite in razrežite na približno 2,5-centimetrske kvadratke, masleno bušo pa olupite, otrebite in razrežite na podobne koščke kot peso. Medtem že segrejto pečico na 200 stopinj Celzija.

2) Zmešajte kose pese in buče s 1/4 lončka olivnega olja in vse skupaj razstrite po ploskem pekaču. Peco in bučo pražite v pečici 15 do 10 minut, dokler se ne zmehčata, pri čemer koščke vsaj enkrat obrnite.

3) Medtem ko se pesa in buča pečeta, segrejto veliko litoželezno posodo na srednje močnem ognju in dodajte preostalo četrtino lončka olivnega olja. Dodajte še por in dušite tako dolgo, dokler por ne začne rahlo rjaveti. Posodo odložite iz ognja.

 

PREBERITE TUDI: Sredozemski svaljki brez glutena

 

4) Ko sta pesa in buča pečeni, vzemite pekač iz pečice in ju stresite v lonec s porom ter dodajte še vse ostale sestavine. Vse skupaj dobro premešajte in podušite še za minutko ali dve. 

5) Mešanico za lažno paradižnikovo omako prestavite v drugo skodelo, kjer boste lahko mešali s paličnim mešalnikom in iz nje naredite pire. Nato pire prestavite nazaj v litoželezno ponev in pustite, da se pri majhnem ognju "cmari" še kakšnih deset do 15 minut. Omako razredčite z jušno osnovo in po potrebi tudi z vodo, če je pregosta.

6) Ko se omaka povsem ohladi, jo prestavite v čiste lončke, ki jih tesno zaprite in imejte shranjene v hladilniku.  

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
9
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
5



Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?