|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Šolanje na daljavo: 10 zlatih pravil

Helena Primic, 14.8.2020
Skupaj z otrokom določite odmore, ko bo otrok za kratek čas prekinil s šolskim delom, malo potelovadil ali se celo odpravil na kratek sprehod. Gibanje in svež zrak delata čudeže!

image
Prisluhnite otroku, kakšno delovno in učno okolje mu najbolj ustreza, saj se tudi glede tega otroci med sabo lahko zelo razlikujejo. (Foto: Pexels.com)
/11


Kot - sicer še neuradno - napoveduje Ministrstvo za šolstvo, šolarje (najverjetneje šele od 6. razreda naprej) v prihajajočem šolskem letu 2020/2021 ponovno čaka šolanje na daljavo. (Ki ga ne smemo zamenjati s šolanjem na domu!)

Sicer ne vse dni v tednu, pa vendar vse neuradne napovedi kažejo, da bo kombinacija s šolanjem na daljavo postala del šolskega načina poučevanja vsaj še najmanj eno šolsko leto.  

Preverite deset zlatih pravil, ki bodo vašemu šolarju pomagale, da bo lažje preživel to šolanje na daljavo.


1. Delovno in poldelovno okolje

Za to, da se bo otrok lahko čim lažje skoncentiral na spletna predavanja in šolsko delo, seveda potrebuje kakovostno delovno okolje - dovolj veliko in osvetljeno delovno mizo, računalnik in dobro spletno povezavo, udoben sedež ter hitro dostopne vse šolske pripomočke, med katere spadajo tudi kakovostne slušalke.

Toda čeprav se bo otrok večinoma časa učil za mizo, to še ne pomeni, da kakšnih predavanj ne more zbrano poslušati na terasi, na kavču ali kakšnem drugem bolj poldelovnem okolju.

Opozorilo: Pazite, da otrok svoje šole na daljavo ne bo povsem prestavil v posteljo ali na kavč, saj lahko takšno poležavanje med šolskim delom hitro prinese zaspanost in pomanjkanje motivacije.  

 

PREBERITE TUDI: Kakšen naj bo stol za šolarja?

 

2. Vnaprej pripravljeni obroki in obvezna steklenička za vodo

Od otroka, ki se šola na daljavo, seveda ne moremo pričakovati, da bo medtem poskrbel še za vse svoje obroke - zajtrk, malico, kosilo in še eno malico. Če bo uspel poskrbeti za kakovosten zajtrk, mu je uspelo veliko, za ostale obroke moramo pa starši poskrbeti že prejšnji dan, da si jih lahko otrok samo pogreje oziroma postreže.

Ne pozabite tudi na to, da bo otrok popil dovolj vode. Če je še nima, mu lahko kupite tudi posebno stekleničko za vodo, ki ga bo sproti spomnila, da je med učenjem nujno potrebno dovolj piti.

Opozorilo: Poskrbite, da v kuhinjskih predalih ne bo preveč sladkarij in druge nezdrave hrane, saj je veliko lažje med poslušanjem zgodovine odpreti vrečko čipsa kot pa si pripraviti zdravo malico. Zato naj bo doma čim manj nezdravih skušnjav!  

 

3. Kul in udobna oblačila za novo šolsko leto

Da bo šolanje na daljavo čim bolj podobno pravi šoli, je priporočljivo, da otrok ni cel dan v pižami. Da se tudi ob šolanju na daljavo zjutraj vstane ob običajni uri in opravi vse jutranje opravke, ki spadajo k šolskemu dnevu, z oblačenjem vred.

Da bo motivacija večja, otroku na začetku šolskega leta kupite posebna oblačila za doma, ki so udobna in kul, tako da se bo otrok z veseljem preoblekel tudi tiste dni, ko bo zaradi šolanja na daljavo zjutraj ostal doma.

Opozorilo: Šolanje na daljavo s sabo prinaša iste pasti kot pri odraslih delo od doma - skušnjave, da bi delali kar v pižami in "po domače", saj nam ni treba iti od doma. Pa vendar to, da se zjutraj vendarle preoblečemo, pozitivno vpliva ne samo na občutek urejenosti, toda tudi produktivnost in ustvarjalnost.

 

PREBERITE TUDI: Kakšni so dobri jesenski čevlji za otroka?

 

4. Obvezni odmori za razgibavanje, kratko telovadbo in sprehod

Zagotovo bodo že sami učitelji med svojimi spletnimi predavanji učence povabili, da se med šolskim delom vstanejo in nekoliko razmigajo.

Pa vendar skupaj z otrokom določite odmore, ko bo za kratek čas prekinil s šolskim delom, malo potelovadil ali se celo odpravil na kratek sprehod. Gibanje in svež zrak delata čudeže!

Opozorilo: Bodite pozorni, da se otrok v času šolanja na daljavo ne bo preveč "zasedel". Stojte mu ob strani, četudi bo zaradi potrebe po gibanju kakšno predavanje zamudil ali ga celo izpustil. Ko namreč otrok več ne čuti potrebe po gibanju, ga je veliko težje "prebuditi" in motivirati za gibanje in šport.  

 

5. Nadzor nad časom, ki ga otrok preživi na spletu

Šolanje na daljavo bo staršem prineslo zelo težko preizkušnjo. Otroci bodo namreč v teh dneh več kot pet ur na spletu in za računalnikom, zato bodo starši seveda za tisti dan želeli zaključiti s to sodobno tehnologijo. Kar bodo otroci čutili kot krivično odločitev, saj se niso oni odločili za šolanje na daljavo, ki jim sedaj odvzema čas, ki ga lahko svobodno preživijo na spletu.

Zato se skupaj z otroki dogovorite, kako in kdaj bodo imeli čas na spletu, računalniku ali mobilnem telefonu, ki ga bodo lahko preživeli po svoji izbiri. Neodvisno od šolanja na daljavo.

Opozorilo: V času šolanja na daljavo si dnevno zapisujte čas, ki ga otrok preživi na spletu. In ne pozabite, da je za otrokove razvijajoče možgane škodljiv tako wi-fi kot sevanje mobilnih telefonov!

 

PREBERITE TUDI: Sevanje mobilnih telefonov in wifija je škodljivo!

 

6. Prisluhnite otroku, kakšno delovno okolje mu najbolj ustreza

Otroci so tudi, ko gre za učenje zelo različni. Nekateri potrebujejo organizirano in urejeno okolje, drugi najbolje funkcionirajo ob navidez neurejenem okolju. Nekatere moti vsak hrup, drugi se najlažje skoncentrirajo ob glasbi. Nekateri potrebujejo mirno sedenje, drugim možgani zaživijo med gibanjem, pa četudi guganjem na stolu.

Zato izkoristite svobodo šolanja na daljavo, ki vsakemu otroku omogoča, da se šola in uči ob individualnih pogojih, ter prisluhnite otroku, kakšno delovno okolje mu najbolj ustreza.

Opozorilo: Čeprav je pohvalno, da so starši toliko odprti, da zmorejo prisluhniti otroku, ne pozabite, da smo starši vendarle vodje, ki moramo znati ločiti med otrokovimi potrebami in željami. Ki moramo znati prepoznati tudi, ko gre za šolo in učenje, kdaj otrok enostavno ne zna zadovoljiti svojih pravih potreb.

 

7. Otroku pomagajte sestaviti dnevni in tedenski seznam

Šolanje na daljavo je lahko zelo naporno in za določene otroke enostavno preveč drugačno od običajne šole, da bi ga lahko povsem samostojno obvladali.

Če vidite, da otrok težko sledi vsem navodilom in se težje znajde v spletnih učilnicah, mu pomagajte s sestavo dnevnega in tedenskega seznama. Lahko mu tudi pomagate sestaviti kratka navodila ali mu na vidno mesto obesite seznam potrebnih gesel, tako da se bo lahko čim bolj sproščeno posvetil šolskemu delu.

Opozorilo: Čeprav se pri šolanju na daljavo otroci takorekoč učijo sami in jih je za to samostojnost treba posebej pohvaliti, se lahko po drugi strani starši otrok, ki jim stik s spletom ne gre najbolje, hitro ujamejo v past, ko na svoja ramena prevzamejo preveč odgovornosti za otrokovo šolo. Zato bodite zavestno pozorni na to, koliko ste sami obremenjeni z otrokovo šolo in kaj se dogaja z otrokovim odnosom do šole.

 

PREBERITE TUDI: Kako otroka pripraviti na šolske ocene?

 

8. Ustvarite prijeten kotiček za učenje

Delovni kotiček po navadi ni isti kot kotiček za učenje. Nekateri otroci med učenjem hodijo po prostoru, drugi radi med učenjem opazujejo naravo skozi okno, tretji si učenja ne predstavljajo brez glasbe v slušalkah. Tudi takšni obstajajo, ki med učenjem skačejo in visijo iz pograda.

Zato skupaj z otrokom preverite, v kakšnih pogojih mu gre učenje najbolje od rok in mu pomagajte ustvariti kotiček za učenje, v katerem se bo dobro počutil in ga ne bo doživljal kot kazenski kotiček.

Opozorilo: Prijeten kotiček za učenje lahko hitro postane tudi kotiček za sanjarjenje in meditacijo. Kar je seveda super, če se otrok zna toliko pomiriti in poglobiti vase. Toda, če to počne zato, da pobegne od učenja, pa lahko hitro postane težava. Zato bodite pozorni, kje, kdaj in kako se otrok uči in kaj se zares nauči.

 

9. Ne pozabite na svež zrak, sonce in čas preživet v naravi

S šolanjem na daljavo bodo otroci še manj na svežek zraku in v naravi, saj ne bo učiteljev, ki bi jih odpeljali na uro telovadbe na prostem, sprehod po bližnji okolici, naravoslovni dan v gozdu in podobno. 

Zato poskrbite, da bodo otroci v popoldanskem času čim več na prostem in v naravi. Tudi vam bo koristilo, če se boste vsak dan odpravili na sprehod v gozd, se kot družina lotili kakšne jesenske igre in na splošno poskrbeli za dovolj gibanja v naravi.

Opozorilo: Manj kot se gibljemo, manj gibanja pogrešamo. Redkeje kot smo v naravi, manj čutimo potrebe po njej. Zato se nikar ne počutite krive, če svoje otroke "na silo" potegnete iz hiše, saj v času teh izrednih razmer še toliko bolj potrebujejo čim več narave, ki najbolj podpira njihov zdrav razvoj in zdravje.

 

PREBERITE TUDI: Gremo na družinski sprehod po dežju

 

10. OK je tudi, ko nisi OK!

In še zadnje zlato pravilo šolanja na domu: Dopustite otrokom, da se počutijo OK tudi takrat, ko nikakor niso OK. Ko jim gre to šolanje na domu na živce, ko se na ves glas pritožujejo in upirajo vsemu, kar je povezano s šolo.

Dajte jim dovolj prostora, da izrazijo tudi vse svoje negativne občutke, povezane s šolo in šolanjem na daljavo. Zagotovo bo koristilo tudi vam, če si tudi sami upate na glas podvomiti v smiselnost te prilagojene šole in si dovoliti pokrititizirati trenutne razmere.

Opozorilo: Starši v želji, da otroku slučajno ne bi odvzeli motivacije, pogosto tudi manj prijetne reči začnemo risati samo pozitivno, jim pokazati svetle strani težkih pogojev. Kar je seveda dober pristop, če z njim ne pretiravamo in si vendarle dovolimo v obraz pogledati tudi tistim "negativnim" občutkom, ki morajo prav tako biti dovoljeni in izraženi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
79
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
22
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
17
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
12



Babica pripoveduje dobre stare pravljice
photo
Življenje postaja vse hitrejše in tekmovalnejše. Kar se je še včeraj zdelo samoumevno, bo jutri pozabljeno, edina zanesl...
Odlog vpisa v prvi razred - da ali ne?
V zadnjih letih se starši in vzgojitelji otrok, ki zaključujejo vrtčevsko obdobje, vse bolj srečujejo z vprašanjem, ali ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?