|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Teh 9 reči mama NUJNO potrebuje po porodu!

Helena Primic, 22.6.2023
Katere so tiste nujne reči, ki jih potrebuje mama po porodu, da se lahko mirno posveti svojemu novorojenemu otroku? Preverite v članku!

image
Ko spi dojenček, naj spi tudi mama. Tako ponoči kot podnevi! (Freepik.com)
/11


Poporodno obdobje je polno izzivov tako za nova starša kot družino. Predvsem pa za mamo, ki mora biti 24 ur na dan na voljo novorojenčku, hkrati pa njeno telo in psiha doživljata številne spremembe, ki se jim mora prilagoditi. 

Ob vseh teh burnih in pogosto tudi zelo težkih poporodnih procesih novopečena mama vsekakor potrebuje čim večjo podporo. Včasih je dovolj že to, da za pol ure poskrbite za novorojenčka, da se lahko mama povsem sprosti in usmeri vase. Ali ji vsako jutro nastavite tople nogavice, da ji bo med dojenjem udobneje in se bo lažje sprostila.

Preverili smo, katere so tiste nujne reči, ki mami po porodu močno olajšajo izzive poporodnega obdobja. 

 

1. Dovolj spanca in obvezen dnevni počitek

Ker novorojenčki ne spijo ravno osem ur v kosu, je za novopečeno mamo zelo pomembno, da kljub skrbi za dojenčka dobi dovolj spanca. Kar torej izgubi ponoči, mora obvezno nadoknaditi čez dan. Če namreč mama ne spi dovolj, dlje časa okreva njeno telo, lahko pride do zapletov pri dojenju, se težje naveže na dojenčka in na splošno izzive poporodnega obdobja težje prenaša.

Zato naj bo dobra naspanost mame na prvem mestu. Pred pospravljeno hišo, urejeno frizuro in časom za nestrpne obiskovalce. Vsaj prvi mesec po porodu (še bolje pa kar tri) je idealno, da gre mama spat takrat, ko zaspi dojenček - ponoči in podnevi!

 

PREBERITE TUDI: Kako po porodu čim hitreje okrevati?

 

2. Mehki bombažni vložki in udobne spodnjice

Poporodna čišča lahko traja tudi več kot mesec dni, čeprav se običajno umiri po 14 dnevih po porodu. In to tudi, če je bil potreben carski rez. Če je bila mama tudi šivana, je genitalno področje še toliko bolj občutljivo.

Zato mama v prvem mesecu po porodu nujno potrebuje čim bolj kakovostne higienske vložke, najbolje iz 100% bombaža, ki jo bodo najmanj dražili. V tem obdobju je videz zares nepomemben, zato na prvo mesto obvezno postavite zdravje in udobje, pa četudi se morda počutite kot v pleničkah.

Zelo pomemben pripomoček so tudi zares udobne spodnjice. Pozabite na brazilke in čipkaste spodnjice, še najbolje se obnesejo nosečniške spodnjice, ki vas ne bodo nikjer tiščale in bodo higienski vložki v njih varni ter se ne boste rabili vsakih par ur spraševati, če vam je čišča morda pobegnila na oblačila. Seksi spodnje perilo bo pač moralo počakati na čas, ko več ne boste krvaveli in bo vaša nožnica zaceljena.   

 

3. Zdrave jedi, ki si jih mama lahko samo pogreje

Čeprav ste rodili dojenčka, to še ne pomeni, da je vaše telo zaključilo z napornim delom, ki ste ga vložili v razvoj otroka. Tudi s tvorbo mleka in dojenjem porabite ogromno energije, poleg tega pa jo potrebujete tudi za poporodno celjenje - telesno, čustveno in energijsko. 

Zato je za mamo po porodu zelo pomembno, da uživa čim bolj zdravo in kakovostno hrano. Ker pa je ob skrbi za novorojenčka pogosto težko kuhati zdrave obroke in se potem mama prehranjuje s hitro pripravljeno nezdravo hrano, boste za novopečeno mamico veliko naredili, če jih boste vnaprej pripravili zdrave obroke, ki si jih lahko samo pogreje. Tudi kuhinjske predale ji napolnite z zdravimi prigrizki ter svežim sadjem in zelenjavo.   

 

PREBERITE TUDI: 3 odlične jedi za doječo mamico

 

4. Prijeten kotiček za dojenje in steklenička za vodo

Druga stvar poleg počitka, ki je center mame po porodu, je dojenje. Če želimo, da bo dojenje steklo s čim manj težavami, mora biti mama čim bolj sproščena in umirjena. Njena umirjenost bo namreč pozitivno vplivala tako na tvorbo mleka kot na dojenčka, ki se bo miren veliko lažje pristavil k materinim dojkam.

Zato mami obvezno ustvarite prijeten kotiček za dojenje, pa četudi je to le fotelj z njeno najljubšo odejo in mizico, na katero bo lahko odložila knjigo in obvezno stekleničko za vodo.

Mama po porodu mora namreč zelo paziti, da popije dovolj vode iz več razlogov: da nadomesti vodo, ki jo je izgubila med in takoj po porodu, da olajša tvorbo mleka (priporočljivo je, da ob vsakem podoju kar me dojenjem spijete en kozarec vode) in da telesu olajša celjenje. Človeško telo je namreč sestavljeno kar 70 odstotkov iz vode, zato je pri vseh intenzivnejših procesih priporočljiva večja količina popite čiste in kakovostne vode.

 

5. Udobna oblačila in tople nogavice/copate

Čas po porodu nikakor ni čas za obremenjevanje, kako je videti vaše poporodno telo, ki v resnici potrebuje toliko mesecev, kot je trajala nosečnost, torej devet mesecev, da se varno regenerira. Če k temu prištejete še poporodno krvavitev in dojenje, dobite telo mamice, ki pač ne more konkurirati 20-letnici v bikinkah. 

Zato sprejmite svoje spremenjeno in še vedno ranjeno telo z nežnostjo in ljubeznijo ter ga oblecite predvsem udobno, pa vendar še vedno lepo. Kdo pa pravi, da udobna oblačila ne morejo biti estetska in celo trendovska! Pomembno je le, da zaradi lepote ne žrtvujete udobja, ki mora biti v poporodnem obdobju na prvem mestu.

Ne pozabite tudi na tople copate oziroma nogavice, ki jih imejte vedno nekje v bližini, saj vam je lahko zaradi hormonov v enem trenutku strašno vroče, v drugem pa vas bo naenkrat zazeblo v noge.   

Nosečniškega nedrca doma verjetno ne boste potrebovali, lahko pa pride zelo prav na sprehodu, še posebej v kombinaciji z oblačili, ki omogočajo, da vam za dojenje ni treba odkrivati trebuha.   

 

PREBERITE TUDI: Dojenje - "Mozoljčki" na bradavicah imajo pomembno nalogo

 

6. Zares udobna postelja in blazina za dojenje

Prej kot se boste sprijaznili, lažje bo - veliko časa prvih mesecev po porodu boste preživeli v postelji, kjer nikakor ne boste samo spali. Udobna postelja je namreč odlična tudi za dojenje (ponoči in tudi čez dan, če vam gre najlažje dojenje leže), previjanje (če zaradi carskega reza ali šivov težko stojite), crkljanje in "pogovarjanje" z dojenčkom, branje knjig in počivanje (ko imate končno nekaj časa samo zase), pa tudi crkljanje in pogovarjanje s partnerjem.

Zato poskrbite, da bo vaša postelja čim bolj udobna in prijetna - kot varno gnezdece, kjer se zvečer in med vikendi tudi ob jutrih srečujejo vsi družinski člani. In ne pozabite na blazino za dojenje, ki prav tako lahko služi za različne namene - kot pomoč pri dojenju, polička za knjigo, igrača za dojenčkovega starejšega bratca ali podloga za bolj udoben poporodni seks. Ko seveda pride pravi čas za to.      

 

7. Čas za kopel in nego razbolelega telesa

Dokler ženska nima dojenčka, enostavno ne razume, da je to zares možno, da novopečena mama tako zelo težko pride do časa za tuš in umivanje las. Kaj šele sproščene kopeli ali oljenja telesa! Pa vendar je nega telesa v poporodnem obdobju zelo pomembna predvsem zaradi psihološkega učinka, ki ga ima nežen odnos do lastnega telesa na žensko v tem občutljivem obdobju njenega življenja. 

Nosečnost in porod namreč pustita na ženskem telesu velike spremembe, ki marsikatero prvorodko povsem šokirajo in prestrašijo. Trebuh po porodu je še kar velik, nožnica otečena in morda celo šivana, kolobarji na dojkah povečani in dojke dvakrat večje, širši boki, spremembe na koži in izpadajoči lasje ... Ni čudno, da to marsikatero mamico zelo potre.

Nega telesa je zato najbolj nežen način ponovnega sprejemenja lastnega spremenjenega telesa, zato pomagajte mamici, da vendarle pride do časa tudi za kakšno negovalno kopel, masko za obraz ali poporodno masažo. Pri razboleli nožnici si dobra rešitev tudi sedeče kopeli.

 

PREBERITE TUDI: Obkladki za občutljivo nožnico po porodu

 

8. Homeopatska arnika in vroči/mrzli obkladki

Ena izmed glavnih sestavin poporodne domače lekarne je homeopatsko zdravilo arnika, ki pomaga predelati vse večje stresne dogodke, med katere vsekakor spada tudi porod. Poleg tega pozitivno vpliva tudi na poporodne otekline in modrice. Za natačno doziranje se pred uporabo obvezno posvetujte s homeopatom! 

V poporodno domačo lekarno obvezno spadajo tudi vroči in mrzli obkladki, ki jih lahko uporabite za različne poporodne težave. Z mrzlimi obkladki se lotite otečenega presredka ali rane po šivanju, če pa imate razbolelo celotno nožnico, pa pomagajo tudi kondomi, polni zamrznjene vode, ki si jih za nekaj minut vstavite v nožnico.

Nasprotno pa trde dojke, ki se šele učijo enakomerne proizvodnje mleka, potrebujejo vroče obkladke, ki so lahko super preventiva pred razvojem mastitisa. Vroče obkladke si lahko polagate tudi na boleč križ oziroma druge dele telese, kjer vas muči bolečina. Prav pridejo tudi za gretje premrzlih stopal.  

 

9. Varen čustveni prostor tudi za negativna čustva

Tega zadnjega "pripomočka" sicer ne morete kupiti ali spakirati v torbo, toda je prav tako nujno potreben kot vse zgoraj naštete reči. Mama po porodu doživlja številne telesne in psiihične spremembe, pogosto vodene od hormonskih procesov, zato so burna tudi njena čustva.

Prav nič posebnega in nenormalnega ni, če je en trenutek vzhičena in polna nore sreče (ko je prelije oksitocin, ki ji pomaga pri navezovanju na dojenčka in tvorbi mleka), že v naslednjem hipu pa sredi solz in polna dvomov, ali je dovolj dobra mama (vse je namreč novo in za svojega otroka bi naredila dobesedno vse).

Če torej želite pomagati mami po porodu, ji morate ponuditi varen čustveni prostor, kjer bo lahko brez občutkov krivde in sramu izrazila vse svoje občutke. Tudi negativna čustva, ki prelivajo tudi najboljše mame na svetu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
8
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
6
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5



Otrokovo pismo mami: Draga mama …
To pismo bi verjetno napisal vsak otrok svoji mami, ko odraste. Tisti mami, ki se je zanj brezkompromisno razdajala, zan...
Srečna, ker sem mama
25. marec je dan, ko praznujemo mame. Ko praznujemo drugačno obdobje, ko praznujemo vse lepe in objokane trenutke, ko pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?