|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Hranilne in zdravilne moči kopriv (recepti)

Uredništvo Ringaraja.net, 18.5.2023
Koprive niso le nadležen plevel, temveč jih lahko uporabite tako v kuhinji kot pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav.

image
Koprive se po hranilni vrednosti lahko primerjajo s stročnicami! (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Kopriva je ena najbolj pomembnih zdravilnih rastlin v fitoterapiji. Uporabljate jo lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi zelišči in jedmi, zdravilni pa so prav vsi njeni deli – listi, stebla, semena in korenine.

Ali ste vedeli, da je imel kilogram mlade koprive nekoč višjo ceno kot kilogram mesa?

Kot velja za veliko drugih rastlin in naravnih bogastev, smo sodobni ljudje, ki v koprivi vidimo le nadležen plevel, pozabili, da kopriva vsebuje obilico hranilnih snovi, ki nam lahko pomagajo predvsem v spomladanskem času, ki kar kliče k čiščenju in razstrupljanju.

 

Uporaba v kuhinji 

Koprive nekateri imenujejo "zelenjavno meso", saj se po hranilni vrednosti lahko primerja s stročnicami.

Mlade liste koprive lahko uporabljamo za juhe, pire, pite in namaze, posušene in zdrobljene liste koprive pa kot začimbo, ki jo jedem obvezno dodajamo na koncu, da se ohranijo vsi koprivini vitamini in druge na toploto občutljive snovi. 

Listi koprive imajo zaradi vsebnosti fitoncidov tudi sposobnost ohranjanja hitro pokvarljivih živil, kot so meso in ribe.

 

PREBERITE TUDI: Pita iz starega kruha s koprivami in sirom

 

Pomladne vitaminske jedi iz koprive

1) Koprivni namaz. Sveže liste kopriv spasirajte, dodajte maslu ali kateri drugi zdravi maščobi, začinite po okusu in uporabljajte kot namaz ali dodatek jedem.

2) Koprivna solata z jajcem in hrenom. Liste koprive zblanširajte in nasekljajte, nato dodajte trdo kuhano jajce, nariban hren, sol, kislo smetano in rastlinsko olje.

3) Koprivna juha. Najprej skuhajte krompir in korenje, nato na koncu dodajte koprive, praženo čebulo in česen, kislo ali sladko smetano in sol ter vse skupaj spasirajte v kremno juho. 

 

PREBERITE TUDI: Regrat je primeren tudi za dojenčke

 

Kdaj koprive nabiramo in kaj vse lahko uporabimo?

Liste koprive nabiramo spomladi in zgodaj poleti vse do cvetenja. Sušimo jih razporejene v tankih plasteh na podstrešju oziroma ne na direktnem soncu, saj na soncu sušene koprive izgubijo klorofil in železove spojine.

Semena koprive nabiramo junija in julija, posušene zdrobimo v prah in uporabljamo kot začimbo. V tradicionalni medicini korenine koprive, ki jih nabiramo jeseni, uporabljamo za zdravljenje driske in kot antihelmintik. V Evropi je bila leta 1986 tudi odobrena uporaba korenine koprive pri težavah z uriniranjem in s prostato.

Cvetovi bele mrtve koprive se uporabljajo pri ženskih težavah (predvsem belem toku pri mladih dekletih), za čiščenje krvi pri ekcemih, skrofulozi in otroških izpuščajih, pri slabokrvnosti, povečani vranici, nespečnosti in boleznih dihal, saj so koprive uspešen antidiaroik, antidizenterik, diuretic, antiflogistik, antispazmodik inhemostatik. 

 

PREBERITE TUDI: Koprive za zdravje

 

Fitoterapvtska priporočila za uporabo koprive

1) Sok iz svežih koprivnih listov. Iztisnemo ga v sokovniku, ostanek pa uporabimo za pire. Služi nam lahko kot odlično sredstvo za čiščenje krvi, pri prebavnih motnjah in pri odlaganju soli v sklepih, pa tudi za razkuževanje ter hitro celjenje ran.

2) Kandirane korenine koprive. So učinkovito zdravilo za trdovraten kašelj.

3) Poparek listov ali sok koprive. Oba lahko uporabljamo kot tonik za krepitev las ter proti prhljaju in izpadanju las. Poparek koprivnih listov je priporočljiv tudi pri sladkorni bolezni (2,5 decilitra pijte štirikrat na dan). Močan poparek iz listov koprive je odličen pomočnik tudi pri  parodontozi in boleznih ustne sluznice, ko si večkrat na dan z njim spirajte ustno votlino.

4) Koprive v snopu. Za krepitev odpornosti koprive povežemo v snop in se z njimi tolčemo po golem hrbtu. Protokol se priporoča spomladi in jeseni enkrat tedensko. Udarjanje s snopom po obolelih mestih je priporočljivo tudi, če imate težave z revmatizmom, bolečinami zaradi prizadetega živca, poliartritisom in radiculitisom. Pekoča bolečina izboljša prekrvavitev in pogosto odstrani vnetni proces. 

5) Pasirane koprive. Za povečanje spolne želje zmešamo eno čajno žličko spasirane koprive, jajčni rumenjak in eno srednje veliko spasirano čebulo ter eno žličko te mešanice uživamo trikrat na dan.

6) Koprivno mazilo. Proti bolečinam sklepov in pri nevralgiji uporabimo zdrobljene suhe ali sveže korenine, jih prelijemo s 70% alkoholom, pustimo teden dni pri sobni temperaturi, nato precedimo in uporabljamo za masažo sklepov in nevralgičnih predelov.

 

PREBERITE TUDI: Zdravilni čaji za nosečnice in mamice po porodu

 

7) Čajne mešanice s koprivami:

- Pri bolezni jeter si pripravimo čajno mešanico iz listov koprive, pšenične trave in listov borovnice. Eno malo žličko vsake sestavine prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, pustimo pokrito deset minut, precedimo in pijemo trikrat na dan 20 minut pred obrokom.

- Pri bolezni ledvic in sečil je priporočljiva čajna mešanica iz enakih deležev listov koprive, trpotca, šentjanževke in listov borovnice. Eno malo žličko vsakega zelišča dodamo v dva decilitra hladne vode, kuhamo na šibkem ognju pet minut, pustimo stati 20 minut, precedimo in pijemo tri- do štrikrat na dan 20 minut pred obroki.

- Pri prekomernih fizičnih in psihičnih naporih ter za povečanje obrambne sposobnosti telesa si pripravimo čajno mešanico, sestavljeno iz enega dela listov koprive, dveh delov listov maline in štirih delov listov črnega ribeza. Eno žlico mešanice prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, pustimo pokrito 15 minut, precedimo, dodamo žličko medu ter pijemo zjutraj in zvečer.

- Za večjo količino mleka pri doječih materah iz dveh delov listov koprive, enega dela semen kopra in enega dela semen janeža pripravimo čajno mešanico. Eno žlico zmešanih zelišč prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, pustimo pokrito dve uri in popijemo en deciliter čaja štirikrat na dan.


Vir: Maria Ana Kolman

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Bio praznična peciva
V teh prazničnih dneh za dobrote ne sme biti prikrajšan nihče. Obiskali smo slaščičarko Tatjano Hribar in zbrali nekaj r...
4
Okusna in "drugačna" govedina iz juhe
Marsikatera gospodinja se sprašuje, kako naj porabi kuhano govedino iz juhe. Za vas smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov...
4
Dojenje: Sezamov čaj za več mleka
Ste vedeli, da sezam spodbuja nastajanje mleka? Preizkusite sezamov čaj za dojenje, s katerim boste povečale svojo zalog...
4
Danes so na jedilniku šparglji
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
4



Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?