|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako dojenčka učiti samostojnega hranjenja?

Helena Primic, 2.7.2023
Kdaj mu ponuditi prvo "prstno" hrano? Na kaj je treba biti posebej pozoren? In, ali res ne gre brez packarije?

image
Otroka potrpežljivo učite, kako lahko je \\ (Freepik.com)
/11


Pravi čas za otrokove prve samostojne obroke je okrog osmega meseca starosti, ko dojenček po navadi tudi pokaže največ zanimanja, da bi se sam nahranil.

Pincetni prijem, ki mu omogoča, da v usta odnese le en košček, se sicer v povprečju razvije okrog devetega meseca (to lahko niha od sedmega do enajstega meseca starosti), toda to še ne pomeni, da otroka prej ne morete učiti samostojnega hranjenja. 

Preverili smo, katera so tista zlata pravila otrokovega samostojnega hranjenja.

 

1. Dajte jim priložnost!

Najpomemnejše pravilo pri otrokovem učenju katerekoli veščine je, da mu daste dovolj priložnosti. Ko gre za samostojno hranjenje, to pomeni, da se že vnaprej pripravite, da bo otrok sprva hrano morda le mečkal in se z njo igral ter le kakšen košček odnesel tudi v usta. Večkrat kot bo poskušal, bolje mu bo šlo!

 

2. Na začetku suha hrana

Če se vendarle želite izogniti preveliki packariji, otroku za začetek ponudite bolj suho hrano, kot na primer kos sadja, kruha ali zdravega prigrizka. Pri tem pazite, da kosi ne bodo preveliki (če bi si v usta stlačil celega), prav tako pa ne premajhni zaradi nevarnosti zadušitve. Tukaj preverite, kako pravilno narezati grozdje.

 

PREBERITE TUDI: 5 mitov o uvajanju goste hrane

 

3. Ponudite mu le nekaj koščkov

Ko se otrok uči samostojnega hranjenja, pogosto pozabi žvečiti in bi si najraje v usta stlačil vso hrano, ki se je znašla pred njim. Zato mu vedno ponudite le nekaj koščkov ali celo samo enega in ko tega poje, mu dodajte novega. To se dogaja še toliko bolj, če ima težave s princetnim prijemom in zato poskuša v enem prijemu zagrabiti vso hrano na krožniku. 


4. Hranjenje je lahko zabavno!

Čeprav želimo otroka naučiti "lepega" vedenja za mizo, starši pogosto pozabljamo, da je hranjenje lahko tudi zabavno. Ko nam je hrana v užitek, je tudi prebava boljša, prav tako pa smo bolj pripravljeni na okušanje novih okusov.

Koščke hrane zato dojenčku lahko narežete s posebnim rezalnikom v različne oblike in tako hrano naredite še bolj privlačno.

Ali poznate metodo BLW - hranjenje na otrokovo pobudo?

 

5. Pustite mu, da poskusi tudi z žlico

Otrok bi naj bil sposoben sam jesti z žlico okrog drugega leta starosti, toda to še ne pomeni, da mu prej žlice ne smete ponuditi. Če jo boste ponudili dojenčku, seveda še ne bo znal juhe na žlici uspešno prinesti do ust. Toda, večkrat kot jo bo držal v rokah, lažje se bo nanjo navadil.

Če mu boste pri tem pomagali, mu ponudili le majhne količine nekoliko gostejših kašic (recimo tropska ovsena kašica, ki odlično tekne v toplejših dneh tudi starejšim otrokom) in mu tudi sami pokazali, kako vi jeste z žlico, se bo gotovo prej navadil jo pravilno uporabljati.

 

PREBERITE TUDI: Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma

 

6. Sprijaznite se s packarijo

Res je, drobtine in zmečkana ali celo prežvečena hrana ne le na otrokovi mizici in po njegovih oblačilih (pa tudi telesu in laseh!), temveč tudi povsod naokrog ... vsekakor prizor, ki bi ga starši najraje preskočili. Še posebej mame, ki ne prenašajo dobro takšnih "packarij".

Toda, točno tako izgledajo otrokovi začetki samostojnega hranjenja, če ga ne želimo še do vstopa v šolo mi hraniti. Zato se čim prej sprijaznite s to fazo, ki bo prej kot slej minila. Otroka potrpežljivo učite, kako lahko je "na bolj čist način" in pri tem ne pozabite, da hranjenje ne sme postati naporno in "zateženo" opravilo, ki bo otroku povzročalo stres.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

»Mali zelenjavni bojevnik«
Se strinjate z ugotovitvijo, da ni prijetnejšega občutka, kot je pogled na izpraznjen zelenjavni krožnik otroka?
3
Veganska kremna rezina
To vegansko različico kremne rezine brez jajc in mleka enostavno morate poskusiti!
3
Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
2
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
2



Regrat je primeren tudi za dojenčke
Regrat je primeren tudi za najmlajše, ki se navajajo na gosto hrano in odkrivajo nove okuse. Primerno pripravljen bo zag...
Kravje mleko za dojenčka: da ali ne?
Čeprav je bilo že veliko povedanega in zapisanega, a še vedno tema o kravjem mleku za dojenčke odpira marsikatere polemi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?