|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Manjša plača - Kako si lahko starši pomagamo?

Helena Primic, 17.3.2020
Zaradi izrednih ukrepov ob razglašeni epidemiji koronavirusa bodo močno okrnjeni tudi družinski proračuni. Kako si lahko starši pomagamo sami in kako, če se povežemo?

image
Ameriška dvoriščna razprodaja sploh ni slaba ideja.
/11


Če vam vaša zaposlitev ne omogoča dela na domu, ste pa doma zaradi varstva otrok ali ste na čakanju na delo, bodo vaši prihodki nekaj naslednjih mesecev zagotovo nižji.

Še posebej, če ste samozaposleni, ki še vedno ne vedo, kako jim bo država v tem kriznem času priskočila na pomoč. 

Kako pa si lahko starši v tej gospodarski krizi, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa, pomagamo sami pa tudi drug drugemu?

 

Družinsko varčevanje

Če smo večinoma doma, že po naravi manj zapravimo. Zato izkoristite ta čas, ko smo manj v trgovinah, restavracijah in na družinskih izletih, ko otroci ne obiskujejo obšolskih dejavnosti in ne kupujemo ničesar drugega razen nujnih živil. 

Naj vam torej ta domača karantena služi kot zgled tudi za tedne, ki ji bodo sledili in bomo ponovno normalno delovno aktivni. Tukaj preverite nasvete za last minute varčevanje za letni dopust!

 

PREBERITE TUDI: Izplačila socialnih transferjev v letu 2020

 

Ko varčevanje ni možno ...

Seveda je družini, ki že brez koronavirusa komajda preživi iz meseca v mesec, težko oziroma nemogoče varčevati in karkoli privarčevati. V takšnem primeru seveda zaprosite za socialno pomoč in preverite vse možnosti brezplačne pomoči. Pa tudi prijateljske in sosedske.

Če veste, da imajo sosedje finančne težave, jim priskočite na pomoč - jim ponudite prevoz otrok v vrtec ali se dogovorite za skupen prevoz v službo, jim odstopite višek hrane, ki vam je ostal od koronavirus zalog in ga ne boste uspeli pravočasno pojesti, ali solidarnostno kupite kakšen njihov izdelek ali storitev, če so samozaposleni.  

 

Dogovorite se za odlog plačila ali obročno odplačevanje

Koronavirus je že močno prizadel svetovno gospodarstvo in tudi finančni analitiki ne vedo točno, kaj nas čaka v prihodnosti. Zato bo večina upnikov gotovo bolj sprejemljiva za možnost odloga plačila ali obročno odplačevanje

Seveda je v takšni situaciji najlažje, če je možno pridobiti odpis dolgov, toda za to, da finančno preživite tiste najbolj krizne mesece, je včasih dovolj že to, da si lahko dolgove nekoliko prerazporedite ali odložite na finančno ugodnejše mesece.

 

PREBERITE TUDI: Ali potrošim preveč denarja za otroke?

 

Preglejte podstrešje in garažo ter se lotite domače razprodaje

Večina družin se niti ne zaveda, koliko vrednih reči hrani na podstrešju ali v garaži. Domača karantena je idealen čas, da se lotite pomladne generalke in domače (raz)prodaje izdelkov, ki že leta in leta čakajo na uporabo.

Za to, da boste s svojo kramo lahko čim več zaslužili, je seveda priporočljivo, da stare reči očistite ter po potrebi tudi popravite ali/in prenovite. Pa ne pozabite tudi na oblačila, čevlje, športno opremo, knjige in okrasne predmete, na katerih se že vrsto let nabira prah. 

Sicer se radi posmehujemo Američanom, toda zakaj ne bi posvojili njihove dvoriščne razprodaje (angleško yard sale)? Morda v svojem kraju ali ulici organizirate skupno dvoriščno razprodajo, na kateri je možna tudi blagovno-blagovna izmenjava?

 

Spodbudite prodajo lastnih izdelkov s koronavirus popustom

Ste samozaposleni in se je prodaja zaradi izrednih razmer popolnoma ustavila? Čeprav je morda slišati neetično, vam lahko koronavirus prinese tudi finančne koristi. Dokler svojih strank ne zavajate in se kakorkoli vedete goljufivo, ni prav nič zakonsko narobe, če izkoristite koronavirus za spodbudo prodaje.

Tudi tako, da jim ponudite poseben koronavirus popust oziroma zelo ugodno akcijo, s katero se boste znebili starih zalog in nekoliko obudili mrtvi rokav prodaje. Dolgoročno takšna razprodaja seveda ni smiselna, toda v kriznih mesecih je kakršnakoli prodaja boljša od nobene.

 

PREBERITE TUDI: Kako iz kuhinjskih ostankov ustvariti rastline?

 

Postanite čim bolj samooskrbni

Bolj, ko smo samooskrbni, manj potrebujemo druge in njihove storitve, manj je položnic in več finančne svobode. Zato naj vam kriza zaradi koronavirusa služi kot spodbuda k razvoju čim večje samooskrbnosti.

Če še nimate vrta, si ga končno omislite in poskrbite, da bo vaša družina večino leta zelenjavo in sadje pridelovala sama. Ste vedeli, da imate lahko tudi na balkonu permakulturni vrt? In da lahko iz kuhinjskih ostankov hrane ustvarite nove rastline, ki vam rastejo kar na kuhinjskem pultu?

S sosedi ali sokrajani se lahko dogovorite, da poiščete bližnje izvire čiste vode ter skupaj organizirate redno testiranje in dostavo vode do doma. S prijatelji in sosedi se lahko dogovorite tudi za blagovno-blagovno izmenjavo: ti meni jajca in mleko, jaz tebi les. Ali ti meni les, jaz tebi urejam spletno stran. Možnosti je neskončno!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Na dopust brez telefona?
Preden se odpravite v tujino, se pozanimajte tudi o načinu uporabe mobilnega telefona v državi, kamor potujete.
3
Očetovstvo in preživnine
Preživnina mora zajemati stroške življenjskih potreb otroka, zlasti stroške bivanja, hrane, oblačil, obutve, varstva, iz...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
Kako se najceneje ločiti?
Najdražji del ločitve je sporazum o delitvi skupnega premoženja, katerega strošek je odvisen od vrednosti premoženja, ki...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?