|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Razvoj otroka preko igre

Jadranka Softič, 24.1.2010
V starosti od enega do treh let otrok skozi igro pridobiva nove izkušnje, saj je to obdobje hitrega razvoja od pasivnega opazovalca do aktivnega udeleženca.

image
/11


Igra je način, kako otrok spoznava zunanji svet,

igra je za otroka učenje,

igra je zanj resna oblika vzgoje,

igra je nujno potrebna otroškemu organizmu, ki raste.

(Krupska)


V starosti od enega do treh let otrok skozi igro pridobiva nove izkušnje, saj je to obdobje hitrega razvoja od pasivnega opazovalca do aktivnega udeleženca. Gre za občutljivo in intenzivno obdobje z vidika telesnega in psihičnega razvoja, obdobje integracij in psihičnih funkcij. Igrače in predmeti ter prve simbolne dejavnosti omogočajo razvoj otrokove pojmovne strukture in govora. Na področju socialno-emocionalnega razvoja otrok prehaja iz popolne odvisnosti do relativne neodvisnosti; oblikovati začne podobo o sebi.


Nepogrešljiv element odraščanja

Po besedah mag. Nine Mazi, dr. med., pomeni igra »pomemben, nepogrešljiv element učenja, razvoja in napredka, otroku pomeni veliko več kot le ukvarjanje z igračo in igralom. Prek igre se mu mimogrede predstavijo najpomembnejše življenjske resnice, igre ga učijo zdravega čustvovanja in odzivanja na dogajanje v okolici, mu vzbujajo čut za soljudi, pomagajo osvojiti spodbudne prehrambne navade in privzgojijo zdrave življenjske navade ter ga usmerjajo v prilagojeno, ne preveč uniformirano življenje. Učenje in vzgoja prek igre sta najbolj učinkovita in prijazna tako za otroke kot za starše, zato je igra nepogrešljiva tudi v času šole, zlasti v času prvega srečanja v nižjih razredih. Psihologi in pedagogi ugotavljajo, da se otroci, ki so svoje znanje od vsega začetka znali in zmogli graditi na vseodrešujoči kombinaciji učenja in igre, tudi kasneje navdušeno, zavzeto in sproščeno učijo. Šole oziroma izobraževanja nikoli ne razumejo kot zahtevno obveznost in breme, marveč predvsem kot izziv in priložnost za potešitev radovednosti in želje po znanju.«


Igrače za otroke s posebnimi potrebami

Starši, ki se srečujejo s težavami pri razvoju otrok s posebnimi potrebami, morajo igračo za svojega otroka izbirati še bolj pozorno. Treba se je zavedati dejstva, da ravno igrača pomaga pri diagnosticiranju posameznih posebnih potreb in se kasneje uporablja tudi v terapevtske namene.

Večina otrok s posebnimi potrebami potrebuje individualno prilagojeno igračo za poseben pristop in motivacijo. Igrača ne more biti dovolj univerzalna, da bi zagotovila vsem otrokom enake možnosti, in ravno zaradi tega je starševska skrb za motivacijo in razvoj prav določenih potreb izrednega pomena.

Majhni otroci si tudi sicer težko predstavljajo naš logični svet in za vse zapletene procese potrebujejo precej časa. Dodati učenju smisel je ena izmed nalog didaktičnih igrač.


Igrače po meri

V ateljeju JACA je mogoče izdelati prav posebne igrače, prilagojene individualnim potrebam vsakega otroka. Igrače, narejene na ta način, so estetsko, vizualno, barvno in taktilno zelo privlačne, so mehke ter pritegnejo otrokovo pozornost in senzibilnost. Igrači, kot sta Abeceda in Dežela številk, omogočata učenje obojega na najbolj spontan način; skozi igro, ki zaradi multifunkcionalne zasnove dodatno pozitivno vpliva na zavestno opazovanje in odpravlja pasivnost gledanja, s tem pa tudi razvija osnovna bralna in matematična spoznanja.


Pozitivni učinki

Otrok pri tovrstnih igračah izvaja vidno-tipno koordinacijo; barve so prijetne, velikost črk in številk je optimalna, oblika je preprosta. Pomembna je tudi sposobnost kazanja (s prstom ali celotno roko) na določeno črko ali številko. Iztegovanje roke in doseg je dodatna vaja, ki nastaja pri ravnanju s figuricami in vtikanju v žepke. Odstranjevanje ter dodajanje elementov igrači razvija fino (pincetni prijem) in grobo (razgibavanje prstkov in zapestja) motoriko.

Senzorična integracija vidno-tipnega področja (otrok z zaprtimi očmi otipa določeno število ali črko, nato jo z odprtimi očmi poišče in pokaže). Na področju vidno-gibalne in vidno- slušne integracije je mogoče element, ki ga izbere sam, uporabiti za katero izmed dejavnosti ali zvokov, ki bi jih določena figurica v resnici sama izvajala.

Igrača motivira k besednemu izražanju in jo je moč uporabiti kot prijazno sredstvo za govorno izobraževanje. Figurice niso pasiven del igrače, vsaka omogoča razvoj zgodbice, ki bo dodatno okrepila otrokovo zanimanje in njegovo samozavest, ko prevzame vlogo v igri. Obe igrači spodbujata opisno pripovedovanje, kar stimulira obvladovanje novega besedišča, posledično pa otrok krepi samozavest pri konverzaciji.

Pri otrocih z motnjo vida je mogoče urjenje vida z opazovanjem predmetov po načelu od večjega k manjšemu. Vsak element z otipom pridobi dodatno možnost – preverjanje velikosti. Otipavanje različno strukturiranih figuric dodatno spodbudi razmišljanje o samem predmetu. Omogoča tudi vidno zaznavanje, natančneje, vidno razločevanje (oblike, barve, velikosti) in vidno pomnjenje (otrok si ogleda predmet in ga nato po spominu opiše).


Igrače, ki združujejo

Na področju socializacije je igrača primerna tudi za skupinsko rabo; večje število otrok izbere eno izmed figuric; s tem pridobijo določeno vlogo v igri, sodelujejo v skupini in tako razvijajo občutek za skupinsko sodelovanje. Otroci s težavami v komunikaciji imajo možnost izbrati figurico in jo ponuditi vrstnikom; tako razvijajo sekvenčno razmišljanje, kar dodatno spodbuja njihovo socializacijo.

Kooperativnost in vzporedna igra sta počasen, toda metodičen prehod na socialno interakcijo.

Potovanje po deželi številk omogoča tudi prostorsko in količinsko orientacijo (ugotavljanje, na kateri strani so elementi glede na izbrano število na podlagi, spoznavanje pomena izrazov več, manj).

Otroci z verbalnimi težavami uporabljajo neke vrste pano, na katerem izražajo svoje potrebe in mnenja. Tako lahko tudi abecedni pano uporabimo za to, da na njem otrok označi eno izmed črk in izgovori celotno besedo.

Pri otrocih s kognitivnimi težavami, kot je downov sindrom, je pogosto faktografsko učenje besed pred samimi črkami, ker ne razumejo simbolne ravni in črk ne morejo povezovati. Ko najprej prek elementov, ki so jim otipljivi in vidni, spoznajo besedo, je povezovanje s simbolom, ki ga začetnica besede označuje, veliko lažje.

Igrača je tudi izreden pripomoček v vseh fazah učenja v vrtcih, šolah in vzgojnih zavodih. Omogoča preprosto ugotavljanje načina in hitrosti učenja, ki najbolj ustrezata otroku, s tem pa se že zgodaj ustvari koncept za optimalen in individualen slog učenja, ki se lahko z leti dopolnjuje in razvija

Zelo pregleden, ličen pano z žepki, narejen iz pralnega 100-odstotnega bombaža. Na vsakem žepku je črka abecede po vrstnem redu. Notranjost skriva majhno, mehko in lepo oblikovano figurico z omenjeno začetnico. Namen igrače je spoznavanje črk in urjenje razmišljanja, pri vsaki izbrani figuri mora otrok vedeti, s katero začetnico se začenja in v kateri žepek sodi. Omogoča prefinjen način pridobivanja praktičnega znanja s povezovanjem abstraktnih pojmov v konkretnejše.

Pri razumevanju lastnosti števil in povezovanju s fizičnimi predmeti (številka 1 pomeni eno reč, številka 2 dve reči ...) ter spoznavanju velikih in majhnih števil (več ali manj) omogoča osvajanje osnovnega matematičnega besedišča. Ko otrok osvoji osnove štetja, mu ponudimo bolj zapletene naloge. S tem je ponujena možnost izvajanja osnovnih matematičnih operacij.

 

Preberi še:

So otroci vedno bistrejši?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Blazina za dojenje
Dojenje je za mamico in dojenčka zelo lepa izkušnja. Pomembno je, da je mamica pri dojenju udobno nameščena, da je ne bo...
4
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
3
Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
3
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
3



Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...
Kaj določa otrokovo krvno skupino?
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglej...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?