|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Strahovi v nosečnosti

Helena Mlakar, 14.10.2010
Aleksandra Mernik Merc je diplomirana medicinska sestra. Ob dolgoletni praksi patronažne zdravstvene nege in od dodatnem študiju na Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje, si je pridobila izobrazbo za izvajanje psihoterapije.

image
/11


Z njo smo se pogovarjali o obdobju nosečnosti, o tem, kako ga lahko ženska doživlja in kako nosečnost in prihod otroka doživlja bodoči očka.


Žensko, ki zanosi, ob neizmernem veselju, lahko spremljajo tudi strahovi. Marsikatera bodoča mamica se sprašuje, ali bo zmogla ali je dovolj zrela za otroka. Kaj svetujete v takšnem primeru?


Ob prvem stiku z nosečnico je potrebno ugotoviti česa jo je strah. Ko se natančno opredeli strah, se poišče njegov vzrok,(slabe izkušnje iz prejšnjih nosečnosti, slabe izkušnje za nosečnico pomembnih oseb …), poizkušamo objektivizirati strah in realno pogledati na situacijo v kateri se ta trenutek nahaja. Nosečnici damo možnost, da strah verbalizira, saj je največkrat normalna reakcija na nekaj novega, neznanega, nato nudimo podporo za razbremenitev in pomoč dokler jo potrebuje.


Za žensko je obdobje nosečnosti tudi obdobje, ko se njeno telo zelo spremeni. Včasih je lahko rastoči trebuh tudi šok. Nastanejo strije, bodoča mamica pridobiva kilograme in to ji ni všeč. Kaj svetujete v takih primerih? Kako naj nosečnica sprejme svoje telo?


Že v zgodnjem obdobju nosečnosti je potrebno posvečati pozornost negi telesa , da dobi koža elastičnost in razteznost, še posebej v predelu trebuha, kjer je največji problem. Poudarek je na zdravi in uravnoteženi prehrani, pri kateri se dobi vse potrebne gradbene elemente za nosečnico in plod, pri čemer pa telesna teža poraste le od osem do12 kiloggramov v obdobju nosečnosti. Pri povečanem porastu telesne teže v prvih dveh tromesečjih, se svetuje zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov in maščob, temelj pa je zdrava uravnotežena prehrana in gibanje. Nosečnica s sprejemanjem svojega nerojenega otroka tudi počasi sprejema spremembe svojega telesa.


Na začetku nosečnosti prevladuje strah o splavu, proti koncu nosečnosti pa je marsikatero bodočo mamico strah poroda, bolečine, neznanega. Kaj svetujete nosečnicam? Kako naj premagajo strah?


Pri prvorodkah (žena, ki rodi prvič), je strah pred zaključkom nosečnosti in porodom lahko velik. Strah je lahko realen (na svojo predhodno izkušnjo) ali nerealen (na izkušnje za njo pomembnih oseb). Strah je obrambna reakcija na nekaj, kar ne poznamo, ne obvladamo, ne poznamo izida in se zato počutimo nemočne, izgubljene in ogrožene. Potrebna je dobra psihična in fizična priprava na porod. Porod je spremljan z bolečino, ki se približa zgornji meji bolečinskega praga, pa vendarle je potrebno ob popadkih spremljati bolečino. Ko popadek mine, mine bolečina, zaznati ta občutek brez bolečine in se pripraviti na naslednji popadek. Med popadki se lahko otročnica poslužuje tehnike dihanja, meditacije in drugih oblik sproščanja, ki so njej blizu. Prisotnost očeta ali za nosečnico druge pomembne osebe je zelo dobrodošlo pri zmanjševanju strahu


Nosečnice je včasih strah, ali bodo dobre mamice. Strah jih je, ali bodo znale negovati dojenčka, ga previjati, dojiti. Kaj jim lahko svetujete?


Z rojstvom se otrok začne razvijati, je npr. kot odprta prazna knjiga, po kateri starši začnejo risati prve znake, črke in besede, kasneje sledijo celi stavki, povedi in zgodbe. Ob zavedanju odgovornosti starševstva, je strah, kaj zabeležiti na prazno knjigo še večji. V zgodnjem obdobju starševstva prideta oče in mati stik s svojimi čustvi, s svojo pristnostjo, s svojim 'nagonom' po ohranitvi človeške vrste. V večini primerov steče to obdobje po naravnih zakonitostih ali občutku obeh staršev, ob opori zdravstvenih delavcev in širše družine. Če je strah prevelik in ga oba starša ne moreta obvladati, celo onemogoča normalni potek zgodnjega starševstva je potrebna individualna obravnava in pomoč pri premagovanju strahu (iskanje vzroka).


Z nosečnostjo pa se spremeni tudi moški. Postane oče in morda ga je tega strah. Ali je bodoči očka na nek način odrinjen? Vse se vrti okrog bodoče mamice in dojenčka. Kaj pa očka? Ga je lahko strah in kako naj se strahu znebi? Kaj moškemu pomeni otrok? Kako doživlja nosečnost svoje partnerice?


Skrb in odgovornost očeta in mame za otroka se prične že ob načrtovanju otroka, kjer je oče popolnoma enakovreden. Narava je dodelila obdobje nosečnosti ženskam, kar se ne da spremeniti, vendar pa ima oče velik vpliv na kvaliteto tega obdobja in se lahko potrudi za prijetno vzdušje in ljubeč odnos. Z nosečnico pripravlja stvari za otroka, lahko obišče materinsko šolo in se pripravi na rojstvo svojega otroka. Strah moški zelo redko pokažejo, pojavijo se lahko druge oblike vedenja, ki lahko kažejo na strah pred očetovstvom. S pogovorom in aktivnim vključevanjem očeta v nego in vzgojo novorojenčka, počasi prevzema svojo vlogo, katere pa se je potrebno učiti do konca življenja. Težave se lahko pojavljajo pri vsebinah, pri katerih je imel težave v svoji družini (družinski vzorec), takrat je potrebno to vsebino individualno obravnavati.

 

Preberi še:

Predporodna depresija

Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
32
Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
18
VIDEO: Tako poteka porod po naravni poti
Če ste se kdaj spraševali, kako v resnici izgleda naravni porod, si poglejte tale video. Narava je ženski resnično podar...
8
Zdravilni čaji za nosečnice in mamice po p...
Ali nosečnice lahko pijejo pripravke iz plahtice? Ali malinovi listi res lajšajo bolečine ob porodu? Kako zdrav je za no...
7


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Toksoplazmoza: So za okužbo res krive mačke?
Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit Toxoplasma gondi. Čeprav večina misli, da se lahko s parazitom nosečnica...
Kdaj te bom prvič začutila?
Od tistega dne dalje, ko se nosečnici na testu pokaže tisti magični plusek, komaj čaka, da bo začutila prve gibe svojega...
Folna kislina
Michonne RR

Ali ste med nosečnostjo jemale folno kislino?