|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Eko ozaveščeni v novo šolsko leto

Uredništvo Ringaraja.net, 15.8.2010
Bliža se prvi september, prvi šolski dan. Vzemimo si čas in skupaj z našim šolarjem obnovimo in nadgradimo eko obnašanje doma in v šoli.

image
/11



Varčevanje s papirjem


  • Prav je, da šolarja opomnimo, da naj piše in tiska na obe strani papirja, tako znižamo porabo papirja kar za polovico.
  • Na prvem roditeljskem sestanku se pozanimajte kdaj bo šola organizirala akcije zbiranja starega papirja, reklam in časopisov. Skupaj z ostalimi starši sodelujte pri organizaciji zbiranja izrabljenih baterij, sijalk in mobilnih telefonov.
  • Knjige, ki ste jih že prebrali in za vas niso več uporabne podarite prijateljem, knjižnici, vzgojno – izobraževalnim ustanovam. Ne mecite jih v smetnjake.
  • Kupite šolske zvezke, ki so narejeni iz recikliranega papirja.

 

Nakup šolskih potrebščin


  • Na začetku šolskega leta se naročite na učbeniški sklad. Večina šol omogoča izposojo rabljenih učbenikov. Privarčevali boste denar in drevesa.
  • Pred nakupom šolskih potrebščin preglejte stare zaloge barvic, voščenk, svinčnikov, ravnil. Dokupite lahko posamezne barve.
  • Šolar naj uporablja pisala, ki jih lahko ponovno napolnite in do okolja prijazne navadne svinčnike.
  • Zvezke in učbenike zavijte letos v papir iz revij. Vaš šolar ima zagotovo posterje najljubših izvajalcev in priljubljenih živali. Zakaj bi ležali nekje na kupu papirja, če lahko krasijo šolarjeve zvezke? Tako vam potrebščin ne bo potrebno ovijati v plastične ovitke in folije, ob koncu šolskega leta jih odložite v star papir. Tudi nalepke lahko izdelate sami, prilepite jih z navadnim lepilom.
  • Spodbudite vodstvo šole in učiteljico naj prične z ekološkimi ukrepi. Otroci imajo lahko lasten vrt na šolskem dvorišču, vključite se med eko detektive in ne pozabite na okoljsko vzgojo tudi doma.
  •  Pozanimajte se ali vodstvo šole sodeluje pri zelenih javnih naročilih za živila. Z uvajanjem ekoloških živil v šolske obroke se učenci naučijo skrbeti za čisto okolje, pitno vodo in svoje zdravje. Ekološka živila so didaktični pripomoček za učenje trajnostnega razvoja.

 

 

Odgovorno ravnanje z energijo


Brez računalnikov, mobilnih telefonov, predvajalnikov, igralnih konzol naši šolarji ne znajo več živeti. To je del njihovega vsakdana. Prav je, da se že zgodaj zavejo smotrne in zmerne uporabe le-teh.

 

  • Pogovorimo se o tem, da sijalke in baterije ne sodijo v navadne zabojnike za smeti, temveč v posebne, označene zbiralnike. Baterije vsebujejo zelo strupene snovi, ki so okolju, ljudem in živalim nevarne.
  • Kupujmo baterije, ki jih lahko ponovno napolnimo, privarčevali bomo denar in ohranili okolje.
  • V svetilkah uporabljajte varčne sijalke, pozanimajte se kako je z uporabo sijalk v šoli. Šolarja naučite, da naj za seboj ugaša luči in se čim več uči pri dnevni svetlobi. Prihranili boste tudi na družinskem proračunu.
  • Tudi doma naj velja zlato pravilo ugašanja računalnika, monitorja in tiskalnika.
  • Mobilni telefon izključite iz omrežja, ko se napolni. Tudi polnilec izključite iz električne napeljave. Ne pozabite na električne vampirje.

 

Mobilnost


S starši otrokovih sošolcev se dogovorite za izmenično dostavo v šolo in na popoldanske aktivnosti. Prihranili boste na času in denarju, tudi okolje vam bo hvaležno.

Svojega šolarja vzpodbujajte, da uporablja javni prevoz, kolo ali da hodi peš.

Jutranje kolesarjenje do šole po urejeni kolesarski stezi ali sprehod do šole je tudi koristna in prijetna rekreacija.  


Pred prvim šolskim dnem ponovite in se naučite pravil varnega obnašanja v prometu.

 

Pomnite: zgledi vlečejo – v knjižnico, pošto ali trgovino se odpravite peš ali s kolesom s seboj vzemite šolarja in tako izkoristite čas za druženje in rekreacijo.

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Gojenje GSO v rokah držav članic EU
V skladu s predlogom Evropske komisije bi se države članice EU v prihodnje same odločale, ali bodo dovolile gojenje na r...
3
Ogledalo vladi 2010 - Zeleni nevladni monitor
V Sloveniji je razkorak med predvolilnimi zavezami in zakonodajo na področju varstva okolja in trajnostnega razvoja ter ...
3
Oljčno olje
Varovalne učinke oljčnega olja pripisujejo visoki vsebnosti biofenolov (imenovanih tudi polifenoli), v deviškem oljčnem ...
3
Zagotovimo si varno hrano za jutri
Vabimo vas na okroglo mizo gibanja Oskrbimo Slovenijo z naslovom: Zagotovimo.si varno hrano za jutri, državljan-ka aktiv...
3



Začimbe in dišavnice
photo
Zelišča in dišavnice so nepogrešljiv sestavni del in pravi zaklad vsakega vrta. Lahko rastejo kot okras med drugimi rast...
Jadrnice iz orehovih lupin
photo
Poletni prosti čas izkoristimo tudi za ustvarjanje. Priredimo pravo regato!




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?