|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečka, tem 10 vprašanjem se ne moreš izogniti

Helena Primic, 16.2.2024
Kdaj imaš rok? Je to res dobro početi ... v tvojem stanju? Imata že vse pripravljeno za prihod dojenčka? Se lahko dotaknem tvojega trebuščka? ...

image
Izbranega imena vam ni treba razkriti. Tudi prijateljici ne. (Freepik.com)
/11


Tako kot parov, ki se trudijo zanositi, ne smete spraševati kar vsega, kar vam pade na pamet, saj jih lahko z neprimernim vprašanjem globoko prizadenete, velja tudi za nosečnice

Preverite, katera so tista najpogostejša vprašanja, ki se jim nosečka skorajda ne more izogniti, četudi bi pred njimi marsikdaj najraje kar pobegnila.

 

1. Kdaj imaš rok?

Ali ste vedeli, da se le tri do pet odstotkov dojenčkov rodi na predviden datum poroda?

Zato je to vprašanje povsem nesmiselno in je veliko bolje, če nosečnico vprašate, v katerem mesecu pričakuje dojenčka.

To vprašanje je za nosečo žensko še toliko bolj stresno v zadnjih mesecih oziroma mesecu nosečnosti, saj ga čuti kot nekakšen pritisk, kdaj bi morala roditi.

Tukaj preverite, kako se soočati z dnevi, ko je predviden datum poroda že mimo!

Še posebej, če ji to vprašanje postavi vsak, ki jo sreča, in se ji ta datum kar nekako zlovešče vtisne v možgane. V takšnem občutenju se je veliko težje povsem prepustiti otroku, da pride, ko bo zanj pravi čas.   

 

2. Že veš, kaj imaš?

Seveda, strašno jutranjo slabost in neprijetno zgago. Pardon, v resnici gre za zaprtje. Aja, ti sprašuješ, kaj pričakujeva? Dinozavra. Ah ne, roza psička. Mogoče pa malega zmajčka z modrimi očmi, ki bo oboževal jazz.

Ok, samo hecam se. Pričakujeva dojenčka. No, vsaj zdi se mi tako. Ok, konec heca in mi že nehaj postavljati takšna neumna vprašanja.

Ne, tega pa še ne veva, če bo fantek ali punčka. In tudi, če bi vedela, ni nujno, da bi želela povedati. Tebi. Ali morda komurkoli.

Pismo, so nekateri radovedni!

 

PREBERITE TUDI: 9 znakov, ki razkrivajo spol otroka v trebuhu

 

3. Sta otroka načrtovala ali ... se je zgodilo?

Seveda, to pa res ni osebno vprašanje. Narobe! Pa še kako osebno je. Postavljanje tega vprašanja je pravzaprav enako, kot če bi vas mama, tašča ali celo blagajničarka v trgovini spraševala o vašem seksualnem življenju. Halo?!

Če nosečnici postavite to vprašanje, jo v resnici sprašujete, kakšno vrsto zaščite uporablja (oziroma če jo sploh uporablja) in če je bila pri zaščiti morda neprevidna. Malo čudno vprašanje, mar ne?

Poleg tega s tem vprašanjem nekako namigujete, da je do nosečnosti morda prišlo "pomotoma" in kot da ne morete verjeti, da je bila nosečnost načrtovana.

Toda, ne glede na to, ali je bila nosečnost načrtovana ali je zgolj čudovita posledica "nesreče", je to popolnoma osebna stvar nosečnice in njenega partnerja, zato se vam na takšna predrzna vprašanja sploh ni treba odzivati.  

 

4. Sta že razmišljala o imenih oziroma imata že izbrano ime?

Ure in ure brskanja po spletu in različnih knjigah z imeni, brskanje po družinskih drevesih, sestavljanje ožjega izbora in tista najtežja naloga - usklajevanje s partnerjevimi željami.

Tukaj preveri 9 romantičnih imen za nežne fantke!

In sedaj naj bi ta težko prigaran rezultat kar tako delili z osebo, ki bo ob omembi vašega že skoraj "svetega" imena za težko pričakovanega otroka samo skomignila z rameni ali celo pripomnila: "Res, Urh? Se ti ne zdi to nekam grobo?" ali "Jaz pa ne bi mogla imeti Mie, ker poznam eno Mio, ki je zelo lažniva in nesramna ženska."

Zato se nikar ne počutite krivi, če ne želite izbranega imena deliti z drugimi ljudmi. Tudi z najboljšo prijateljico in taščo ne. Bosta pač morali počakati na prihod dojenčka, ko si gotovo več ne bosta upali tako nepremišljeno komentirati vašega izbranega imena za otroka.  

 

PREBERITE TUDI: Najbolj srčkana imena za deklice

 

5. Kako se počutiš?

To vprašanje boste v nosečnosti zagotovo slišali neštetokrat. Toda, na srečo v večini primerov s povsem dobrimi nameni.

Večina ljudi se vendarle zaveda, da je nosečnost največkrat tudi zelo naporna, zato vam s tem vprašanjem želijo povedati, da jim ni vseeno za vaše počutje in bi vam radi pomagali po svojih najboljših močeh.

Vse tiste pripombe v stilu "Saj res, se še spomnim, kako sem komajda spala!" sicer nosečnici niso ravno v podporo, temveč tolažijo predvsem te ženske, ki se ob vaši nosečnosti opominjajo, kako je super, da je njihova nosečnost že mimo.

Tovrstnih neprimernih komentarjev se boste zlahka rešili tako, da boste takšni neempatični osebi vsakič zelo podrobno razložili vse svoje nosečniške težave. Tudi tiste s hemoroidi. Zagotovo vam naslednjič tega vprašanja ne bo več postavila.  

 

6. Je to res dobro početi ... v tvojem stanju?

Več kot očitno skupaj z nosečnostjo pride tudi dovoljenje vsem ljudem na planetu Zemlja, da vam podajo svoje mnenje, kaj smete početi v nosečniškem stanju in katera opravila so v nosečnosti prepovedana.   

Je res dobro, da ješ ta sir? Na tem stolu pa morda ni pametno, da stoji noseča ženska. Si prepričana, da je dobro za otroka, če še vedno tečeš?

Kot da noseči ženski ni več dovoljeno, da je to, kar je. Kot da se je s tisto modro črtico spremenila v človeški inkubator, ki ga upravljajo drugi ljudje.

Zato se drugič, ko boste hoteli komentirati kakšno početje nosečnice (ki zagotovo ni smrtno nevarno ne zanjo ne za njenega otročička), raje ugriznite v jezik. In nosečnici priskočite na pomoč pri njenem početju, če ji želite zares pomagati. 

 

PREBERITE TUDI: V nosečnosti ne odstranjujte amalgamskih zalivk!

 

7. Saj ne boš ena izmed "tistih" mam, mar ne?

Ene dojijo, druge ne; vsaj ne dovolj dolgo, da bi se z dojenjem lahko hvalile.

Ene rešujejo planet s pralnimi plenicami, druge polnijo morja s pleničkami za enkratno uporabo.

Ene ves čas govorijo samo o otrocih in njihovih napredkih, druge se vedejo, kot da sploh niso mame in otrok nikoli ne omenjajo, saj se svet pač ne vrti samo okrog otrok.

Ene se veselo družijo med sabo tako v virtualnem kot resničnem svetu, druge prisegajo na umirjeno zavetje doma in se zgražajo nad tistimi, ki "samo visijo na telefonu".

Ene s hrano ne komplicirajo, druge otroku dajo samo ekološke in organske izdelke.

V resnici ni važno, v katero skupino mam boste padli, vedno se bo našel kdo, ki se ne bo strinjal ali se bo celo zgražal nad vašim načinom materinstva. Zato se na takšna vprašanja ne odzivajte burno in drugih ne prepričujte v svoj prav. Samo sledite svoji materinski intuiciji in bo najbolje. Tako za vas kot vašega dojenčka.  

 

8. Imata že vse pripravljeno za prihod dojenčka?

Še posebej, če pričakujeta prvega otroka, je takšna "popolna pripravljenost" skorajda nemogoča, saj v resnici ne vesta, kaj vse vaju čaka.

Zares potrebujeva vse izdelke, ki so na policah v trgovinah z otroško opremo? In kako vedeti, na kaj je treba biti pri nakupu pozoren ter kako pravzaprav izbrati najboljše? In to velja za čisto vso opremo - od pleničk do termometra! 

V resnici je bilo v starih časih lažje, saj izbira ni bila tako bogata. Sodobni bodoči starši so tako že pred prihodom dojenčka postavljeni pred množico odločitev, ki bi naj bile prav vse življenjsko pomembne.

Vse to spraševanje in odločanje je zato že samo po sebi strašno stresno. Brez tega, da vas v zadnjem trimesečju desetkrat na dan vprašajo, če imata že vse pripravljeno za prihod dojenčka.   

 

PREBERITE TUDI: Kaj ZARES potrebujem za novorojenčka? 

 

9. Kdo bo pa čuval dojenčka, ko boš šla nazaj v službo?

A ni čudno, da čeprav dojenček  v vašem trebuščku morda trenutno ni nič večji od mačjega mladička, pa vas okolica že sprašuje o času, ki si ga ne morete niti predstavljati, kaj šele, da bi o njem karkoli razmišljali? 

Svojega otroka niste še niti srečali in bi se že morali ukvarjati z vprašanjem, kako se boste od njega prvič zares ločili in komu boste to najbolj dragoceno bitje na svetu zaupali v varstvo.

Vsekakor vprašanje, ki absolutno prehiteva čas ter je popolnoma naravno in normalno, da nanj nimate odgovora.

 

10. Se lahko dotaknem tvojega trebuščka?

Za na konec pa še to strašno nadležno vprašanje, ki ga večina nosečnic ne mara. Še bolj pa ne marajo, da se njihovega trebuščka dotikate brez, da bi jih prosili za dovoljenje.

Smo morda spregledali kakšno novo družbeno pravilo, ki ljudem dovoljuje, da se brez dovoljenja in privolitve dotikajo delov telesa drugih ljudi? 

No, tisti, ki vprašajo, se vsaj tega zavedajo, da je treba prositi za dovoljenje tudi nosečnice. Če že ne vedo ali pozabljajo, da je redkokateri nosečnici prijetno, da se kdo drug razen partnerja dotika njenega nosečniškega trebuščka.

In ne pozabite - prav nič niste nevljudni, če na to vprašanje odgovorite NE!

To je vaš trebuh, četudi v njem raste novo bitje in vso pravico imate 100% odločati o svojem telesu. Pa če je drugim to všeč ali ne.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
57
Nosečnost v postelji
Nekatere nosečnice morajo nosečnost preležati v postelji. Zakaj nastopijo težave? Kako si krajšati čas ter ohranjati kon...
22
Majhne skrivnosti za lažji porod
Spoznajte trike, ki lahko ženskam pred in med porodom zelo pomagajo!
12
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6



Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...
FOTO: Ilustracije o nosečnosti, ki jih mor...
photo
Pred nosečnostjo si tako ženske kot moški to obdobje predstavljajo kot blaženo in veselo. Vsaka nosečnica pa vam lahko o...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?