|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Sprostitev za starše v karanteni

Helena Primic, 1.5.2020
Preverite pet idej, kako si lahko starši tudi v domači karanteni vzamemo ta krvavo potreben čas za sprostitev. In ne spreglejte posebne nagradne igre na dnu članka!

image
Ob večjih otrocih se lahko na sprehod odpravite s partnerjem.
/11


Večina staršev takorekoč že odštevamo dneve do ponovnega odprtja vrtcev in šol. Čeprav imamo seveda svoje otroke neskončno radi, je v družinski samoizolaciji veliko težje priti do pomembnega časa samo zase, brez otrok.

Zato smo za vse izčrpane in domače karantene naveličane starše pripravili nekaj nasvetov, kako priti do tistih dragocenih trenutkov, ko te otrok ne kliče že petnajstič, ko ti ni treba miriti sorojencev in na stranišču odgovarjati na otroška vprašanja ter se še spomniš, kako je slišati popolnoma tišina.

 

1. Izmenjava s partnerjem

Če so otroci še premajhni, da bi jih lahko nekaj časa pustili same, ni druge, kot da se s partnerjem izmenjata v varstvu, da bo lahko vsak preživel nekaj časa brez otrok.

Pri tem ne pozabite, da je še toliko težje tistim mamam in očetom, ki so z otroki tudi dopoldne in morda skrbijo tudi za šolanje na domu. Ti še toliko bolj potrebujejo odklop od starševskih in gospodinjskih obveznosti oziroma odhod od doma. Brez otrok seveda.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ko obisk trgovine in wc-ja postane hobi

 

2. Popoldanski solo izlet

Čeprav smo predvsem mame zelo iznajdljive glede ustvarjanja časa zase (od nakupovanja do zapiranja v stranišče), se takšni "ukradeni" solo trenutki ne morejo primerjati s časom, ki si ga vzamemo zase načrtno.

Zato se nikar ne počutite slab starš ali partner, če si tudi enkrat na dan vzamete pol ure za solo izlet v naravo. Včasih je lahko v veliko pomoč le sprehod po ulici ali obisk bližnjega gozdička.

Tudi sproščen pogovor s sosedo na poti domov ni "greh", temveč vaša pravica, ki si je tudi v karanteni nikar ne pustite vzeti in nemudoma odženite vse morebitne občutke krivde - tako zaradi otrok kot koronavirusa.

 

3. Otroški piknik na vrtu

Če hrepenite po času zase v udobju doma in nimate varstva za otroke, jih morda za nekaj ur "preselite" na vrt. Jim pomagajte pripraviti otroški piknik na vrtu, ki se ga lahko udeležijo samo otroci. Satrši so na tem posebnem pikniku namreč strogo prepovedani!

Več časa kot boste namenili skrbnim pripravam na ta otroški piknik, dlje časa se bodo otroci sami brez težav zaigrali. Ko bodo namreč videli, kako zelo se trudite, da bi jim priredili čim bolj zabaven in okusen piknik, bolj se ga bodo veselili in bolj v njem uživali.

Vi boste pa pridobili več časa, ko se boste lahko končno sproščeno zleknili na kavč in v popolni tišini spili kavo. Ali celo prebrali kakšno knjigo. No, vsaj kakšno poglavje vam bo gotovo uspelo prebrati. In tudi to ni slaba ideja, da oddremate kakšno kitico in se končno tudi čez dan dodatno spočijete.  

 

PREBERITE TUDI: Priredite otroško koktejl zabavo

 

4. Otroški "maraton" kakovostnih risank

Starši imamo seveda vedno v rokavu tudi tistega aduta, ko otroka posadimo pred risanko ali mu dovolimo uporabo mobilnega telefona in imamo nenadoma popoln mir.

Gre seveda za rešitev v sili, ki se ji večina staršev poskušamo čim bolj izogniti, saj je znanstveno potrjeno, da otrok ne sme biti prepogosto izpostavljen tako risankam in vsebinam na spletu kot sevanju mobilnih naprav.

Pa vendar se ne bo podrl noben svet in tudi otrok ne bo utrpel trajnih doživljenjskih posledic, če boste vsake toliko - ko zares močno hrepenite po času samo zase ali za partnerja - otroka posadili pred televizijo ali računalnik in mu pripravili otroški maraton kakovostnih risank. Seveda čas omejite na največ dve uri in poskrbite za izbor primernih risank, ki ste jih že sami videli in preverili njihovo vsebino.  

 

5. Odklop od koronaskrbi v "narobe" svetu

Čeprav tale ideja ni povsem čas samo za starše, družinska zabava s triki in iluzijami deluje sprostilno tako na otroke kot njihove starše, zato smo jo vendarle prišteli k idejam za posebno sproščanje staršev.

Otroci (pa tudi veliko staršev) naravnost obožujejo trike, pri katerih so njihovi čuti na resni preizkušnji in je svet videti "narobe". Kot vse tiste iluzije, ki možgane in čutila zmedejo ter prepričajo, da je tisto, kar vidimo, resnično, čeprav v resnici ni. Ob trenutnih koronaskrbeh je takšen narobe svet odlična oblika sprostitve in potrebnega pobega tudi za utrujene ter zaskrbljene starše.

Ste otroka že peljali v Hišo iluzij, kjer vas pričakuje več kot 40 eksponatov, ki bodo povsem zmedli in preizkusili vaše možgane? Hiša iluzij bo v soboto, 2. maja 2020 ponovno odprla svoja vrata (odprti bodo vsak dan med 10. in 18. uro), delovanje pa bo potekalo v skladu z navodili in priporočili pristojnih inštitucij (med drugim je za vstop obvezna zaščitna maska!).


 

NE SPREGLEJ!

Na Ringarajini Facebook strani te čaka
nagradna igra Hiše iluzij, ki bo enemu srežnežu/ci podarila
družinsko karto (2 odrasla + 2 otroka) za vstop v Hišo iluzij!



Za domačo zabavo z iluzijami pa na tej povezavi preverite tri preproste trike, ki so nam jih zaupali v Hiši iluzij in ki bodo otroke zaposlili vsaj za nekaj časa, vam pa podarili še nekaj dodatnega časa "samo zame":

1) Reši se,

2) Papirnati "spinner" in

3) Matematični trik


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
6
Stari grad, razvaline stoterih zgodb
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...
4
Zdravstvena pomoč na počitnicah v tujini
Vsem, ki se odpravljate v tujino, bodo prav prišle naslednje informacije v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem, saj nikoli...
3
Ste že bili kdaj v Ribnici?
Ribnica je znana tudi po številnih naravnih znamenitostih. Izlet, ki ga še posebej priporočajo domačini, je pohod do cer...
3



5 predlogov za izlet z mulci
photo
Izkoristimo sončen vikend in ga preživimo aktivno. Z družino se odpravimo na katerega od nam bližjih hribov in se vsi sk...
8 nasvetov za popolno potovanje med nosečn...
Ne glede na splošno varnost, pa zahteva potovanje med nosečnostjo nekaj več načrtovanja – le tako bo potovanje zares udo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?