|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kuhanje v domači karanteni - Praktični nasveti

Helena Primic, 16.3.2020
Sestavite tedenski jedilnik, določeite glavne kuharje in "dežurne", otroke povabite h kuhanju, njegove plišaste prijatelje pa k jedilni mizi in uvedite tematske kulinarične dneve.

image
Starejši otrok je lahko glavni kuhar ali kuharski pomočnik.
/11


Domača karantena predstavlja poseben izziv tudi, ko gre za kuhanje.

Morda kuhate medtem, ko ste v službi od doma, otroci skačejo po kuhinji in hočejo pomagati, potrebno je paziti na zaloge hrane in poskrbeti, da bo čim manj odhodov v živilske trgovine. 

Da bo družinsko kuhanje tudi v tem času, ko smo zaradi varnostnih ukrepov zaprti doma, potekalo lažje, smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov. 

 

1) Sestavite tedenski jedilnik

Vnaprej sestavljen jedilnik zelo olajša in skrajša kuhanje. Zato skupaj z otroki sestavite tedenski ali celo 14-dnevni jedilnik, pri čemer čim bolj upoštevajte želje vseh družinskih članov ter hkrati poskrbite, da bo vseboval čim več zdravih maščob in zelenjave.

Sestava jedilnika vam bo tudi pomagala sestaviti seznam manjkajočih živil, tako da vam ne bo treba prepogosto v trgovino.

Ko boste sestavljali jedilnik, ne pozabite tudi na zdrave malice, ki se seveda lahko ponavljajo, važno je, da imate vsaj pet različnih možnosti, med katerimi lahko otroci svobodno izbirajo.

 

2) Za vsak dan določite glavnega kuharja in "dežurnega"

Če se bosta s partnerjem izmenjevala v kuhanju in imate tudi nekoliko starejše otroke, za vsak dan določite glavnega kuharja, ki bo vodil pripravo glavnih obrokov. Pa ne pozabite tudi na "dežurnega", ki bo pripravil jedilno mizo in skrbel za pomoč v kuhinji.

Seznam glavnih kuharjev in dežurnih pomočnikov obesite v kuhinjo na vidno mesto, pri čemer ne pozabite, da si takšna pomembna naloga tudi zasluži nagrado - kavico po kosilu, sladoled, 15 minut igranja igric, počitek na kavču ...

 

PREBERITE TUDI: Otroški kuharski slovar

 

3) Bodite ustvarjalni pri izbiri nadomestnih sestavin

Čeprav se dobro organiziramo in pripravimo, pri kuhanju pogosto kakšnega živila nepričakovano zmanjka. V domači karanteni ne moremo za vsako najmanjšo reč v trgovino ali k sosedi, zato bodite pri iskanju nadomestnih sestavin čim bolj ustvarjalni.

Namesto kisle smetane uporabite jogurt (Tukaj preverite, kako izdelati domači jogurt!), h krompirju dodajte fižol ali kakšno drugo zelenjavo, če vam je zmanjkalo krompirja, namesto mesnih pripravite zelenjavne zrezke in podobno.

 

4) Otrokom prepustite sekljanje, mešanje, paniranje ...

Res je, priprava obrokov z otroki poteka bistveno dlje, kot če jih pripravimo sami. Izkoristite ta čas domače karantene in si za pripravo obrokov vzemite več časa, da bodo lahko sodelovali tudi otroci in tako dobili dragocene priložnosti za učenje kuharskih veščin. 

Zelenjava morda ne bo narezana tako popolno, kot če bi jo narezali sami. Tudi druga opravila bodo morda slabše opravljena in kuhinja bolj popackana, toda ti skupni kuharski trenutki bodo pozitivno vplivali tako na otrokov razvoj kot vaš odnos z njimi.

 

PREBERITE TUDI: 11 pravil za varnost otroka v kuhinji

 

5) K jedilni mizi povabite tudi otrokove plišaste prijatelje

Če že ne smemo iz hiše in k nam ne morejo priti na obisk prijatelji, pa so plišasti (pa tudi tisti izmišljeni) prijatelji dovoljeni. Zato jedilno mizo pogrnite tudi za "posebne goste", ki so v resnici najbolj idealni gostje - vse pojedo in se prav nič ne pritožujejo, ne skačejo v besedo in pozorno poslušajo, nič ne popackajo (le, če jedo sami in jih ne hranijo otroci) in med jedjo ne kričijo.

Otroka lahko tudi spodbudite, da gostu predstavi, kaj je danes na jedilniku. In ga navduši nad hrano, ki je na krožniku. Tudi nad tistim zelenim brokolijem, ki ga otrok ne mara. Morda pa ga skupaj z gostom le poskusita. 

 

6) Uvedite posebne tematske kulinarične dneve

Ko smo dolgo časa zaprti doma, se nam kmalu zdi, da je vse enako. Tudi hrana postane manj okusna in enakega okusa. Zato zbudite svoje brbončice s posebnimi tematskimi kulinaričnimi dnevi.

Dan za indijsko ali maroško hrano (Tukaj najdete recept za maroški tažin!). Dan brez mesa. Posebej sladek dan. Dan z zelenjavo na sto načinov. Dan za mlečne dobrote od jutra do večera ...

Pri tematskih kulinaričnih dnevih pustite, da tudi otroci določijo svoje, četudi se vam bodo morda zdeli nesmiselni in čudni. Morda pa vas kakšna otrokova ideja močno preseneti in vas popelje v nove kulinarične svetove.

 

PREBERITE TUDI: Spomladanska solata s trobenticami

 

7) Ob toplih dnevih vsaj pomalicajte na prostem

Tudi sveži zrak lahko pozitivno vpliva na apetit in okušanje hrane. Zato so vsi tisti poletni zajtrki in večerje na vrtu tako posebne. Poletnih temperatur sicer res še nimamo, toda ob toplejših dnevih si lahko privoščite vsaj malico na prostem. 

Medtem, ko se otroci igrajo na dvorišču, jim malico prinesite kar ven. Ko se boste odpravili na družinski sprehod, lahko popoldansko malico pojeste kar v gozdu ali na travniku. Ali se na sprehodu posladkate kar s trobenticami.

 

Če imaš še ti kakšen predlog, nasvet za organiziranje prehrane v karanteni, dober recept, te vabimo, da ga deliš na našem FORUMU: RECEPTI MED IZOLACIJO tukaj >>>. Vsaka ideja je dobrodošla. ;)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
9
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
7
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
4
Kvas, soda ali vinski kamen?
Veliko je slišati, da je kvas v pekovski izdelkih slabši z vidika zdrave prehrane kot ostala sredstva za vzhajanje. Pa j...
4



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?